Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη προώθησαν τις θέσεις τους, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η προσφορά λιβυκού πετρελαίου θα αποκατασταθεί νωρίτερα από ό,τι εκτιμάτο αρχικά.
Επιπλέον, η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του προέτρεψε τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου να μειώσουν τις θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου.
Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαΐου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε, το πρωί, έως και στα 114,05 δολάρια. Οι απώλειες περιορίστηκαν στη συνέχεια, με την τιμή να ανακάμπτει στα 114,30 δολάρια, χάνοντας 50 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».
Το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 103,18 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 103, 52 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 46 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα εδαφικά κέρδη που σημείωσαν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί εις βάρος των μονάδων του στρατού που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι αφαίρεσαν από τις τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου μέρος του επιτιμίου κινδύνου σχετικά με την προσφορά αργού. Χαρακτηριστικά, ο αναλυτής για θέματα αγορών εμπορευμάτων στη National Bank of Australia Μπεν Ουέστμορ είπε ότι «γίνεται κουβέντα στην αγορά για το ότι η προσφορά πετρελαίου από τη Λιβύη θα αποκατασταθεί νωρίτερα. Δεν έχουμε, όμως νέα, για το ότι κόπασαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, άρα μπορεί να πρόκειται για βραχυπρόθεσμη αντίδραση».
Παράλληλα, το γεγονός ότι η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρία Aramco συναντήθηκε, το Σαββατοκύριακο, με κορυφαίες εταιρίες παροχής πετρελαϊκών υπηρεσιών, αποκαλύπτοντας σχέδια να αυξήσει, φέτος και του χρόνου, τα γεωτρύπανα της σε 118, από περίπου 92 σήμερα, δεν εκτιμάται από τον Ουέστμορ ως εξέλιξη που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά, βραχυπρόθεσμα. «Την κάθε επέκταση της εξερεύνησης την αντιλαμβάνομαι ως επιθυμία να διατηρηθεί, μακροπρόθεσμα, η δυνατότητα πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας», κατέληξε ο αναλυτής.
Για να αναπληρώσουν την απουσία προσφοράς πετρελαίου από τη Λιβύη, μέλη του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και της Ανγκόλας, έχουν μονομερώς αυξήσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον διεθνή οργανισμό.