Λίγο πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών Αγορών, το ευρώ άρχισε να ανακάμπτει και τώρα διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 1,11 δολ.
Οι ελπίδες, χθες βράδυ, ότι η Ελλάδα θα ελάμβανε τελικά την παράταση που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσαν μια προσωρινή αναπτέρωση στο κλίμα αισιοδοξίας, αλλά στην συνέχεια, όταν πλέον έγινε γνωστή η απόρριψη εκ μέρους των δανειστών του αιτήματος της παράτασης, οι ανησυχίες ότι μπορεί να τεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, επέτειναν τις ανασφάλειες των επενδυτών.
Τώρα ο προβληματισμός τους εστιάζει στο κατά πόσον οι εξελίξεις μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Είναι μάλιστα ενδεικτική η άποψη αναλυτών όπως αυτοί της FX ή της Citi, οι οποίοι δημοσίως δηλώνουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι ακόμα το ευρώ δεν έχει διολισθήσει περισσότερο έναντι των βασικών νομισμάτων. Ήδη η πτώση του έναντι του γιεν έχει αγγίξει το 2,5% στα 133,80, ήτοι σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.
Οι ίδιοι αναλυτές πάντως δεν έχουν ακόμα χάσει τελείως την πίστη τους ότι μπορεί τελικά η Ελλάδα να επιτύχει μια συμφωνία της ύστατης – κυριολεκτικά – στιγμής με τους εταίρους και πιστωτές της. Προειδοποιούν όμως παράλληλα πως η γενικευμένη αναταραχή που επέφερε η Ελλάδα στις αγορές ενδεχομένως θα έχει αντίκτυπο και στον τρόπο αντίδρασης των αγορών, των τραπεζών και κυρίως των… πελατών τους, στις ευαίσθητες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ανάλογα με της Ελλάδας οικονομικά προβλήματα.
Οι γενικευμένες αναταραχές που αναμένονται για τις επόμενες ημέρες στις χρηματαγορές ωθούν ήδη αρκετούς επενδυτές σε ασφαλέστερα επενδυτικά λιμάνια όπως για παράδειγμα ο χρυσός, που ενισχύεται κατά 0,6% τις τελευταίες ώρες, στα 1.181,4 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντιθέτως το πετρέλαιο υποχωρούσε. Συγκεκριμένα, οι τιμές για το αργό πετρέλαιο WTI και δη για τις παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησαν κατά 82 σεντς το βράδυ για να διαμορφωθούν στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, επίσης για παραδόσεις Αυγούστου, υποχώρησε κατά 70 σεντς το βαρέλι στα 62,56 δολάρια.