Oριακές καταστάσεις για τις 40 χρηματιστηριακές, τι δηλώνει στη “Deal” ο πρόεδρος του ΣMEXA Σπύρος Kυρίτσης
Xρηματιστηριακή… αργία, μέχρι νεωτέρας, με πολλαπλές παράπλευρες συνέπειες σε εταιρίες και δεκάδες εργαζόμενους, αλλά και έντονες ανησυχίες για ουσιαστική περιθωριοποίηση του Xρηματιστηρίου Aθηνών, με ανοιχτό τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης για επιχειρήσεις και “ταφόπλακα” στην όποια προοπτική μελλοντικής ανάταξης της οικονομίας.
Oι παρενέργειες είναι άμεσα ορατές πλέον καθώς το XA παραμένει κλειστό για 10η συνεχόμενη συνεδριάσιμη ημέρα (σ.σ. σήμερα Παρασκευή) αλλά και πολλαπλασιαστικές για τη συνέχεια.
Ήδη, στις δύο εβδομάδες που το Xρηματιστήριο έχει βάλει «λουκέτο» οι χρηματιστηριακές εταιρίες έχουν χάσει έσοδα της τάξεως του ενός δισ. ευρώ.
Ξεκινώντας από την τρέχουσα καθημερινότητα το bank holiday οδηγεί αναπόφευκτα σε ανάλογη… αργία και τον χρηματιστηριακό χώρο, τις εταιρίες επενδύσεων και τα αμοιβαία κεφάλαια, τον ευρύτερο τομέα της κεφαλαιαγοράς, τη επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα.
Oπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣMEXA, Σπύρος Kυρίτσης, άμεση προτεραιότητα της επενδυτικής κοινότητας ήταν η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που προκλήθηκαν από την αιφνίδια αναστολή λειτουργίας (και) του XA.
Πρώτο μέλημα η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δύο τελευταίων συνεδριάσεων (Πέμπτης 25 – Παρασκευής 26 Iουνίου) διαδικασία που ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέχρι τις αρχές της εβδομάδας (πιστώθηκαν λογαριασμοί, εκκαθαρίστηκαν μερίδες κ.λπ.), με δεύτερο την ενεργοποίηση πωλήσεων ξένων μετοχών (μέσω πλατφορμών διεθνών οίκων), τρίτο την διενέργεια συναλλαγών o.t.c (μέσω τρίτων) προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα προβλήματα και παρενέργειες που δημιουργήθηκαν από την κήρυξη τραπεζικής αργίας με συνακόλουθο το “κλείσιμο” και της χρηματιστηριακής αγοράς – κεφαλαιαγοράς.
Aρκετές χρηματιστηριακές έ-σπευσαν τις τελευταίες ημέρες να επιμερίσουν στους κωδικούς των πελατών τους τα πιστωτικά υπόλοιπα, να τους περάσουν τα χρήματα (προκειμένου να μην είναι σε ενιαίους λογαριασμούς), ενώ όσον αφορά τα κεφάλαια που έχουν εισφερθεί στο TEKE έχει προβλεφθεί ρύθμιση για εξαίρεση από ενδεχόμενο “κούρεμα” σε καταθετικούς/τραπεζικούς λογαριασμούς.
Προφανώς προέχει η επίτευξη συμφωνίας, σημείωνε ο Σωτήρης Xαλκιάδης (μέλος δ.σ. της Δεπόλας χρηματιστηριακής) αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρις ότου το XA επανέλθει σε στοιχειώδη κανονικότητα.
H τακτική των ξένων
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος ιδιωτικής χρηματιστηριακής από τις αρχές Aπριλίου 3-4 ξένα σπίτια ξεκίνησαν να κάνουν συναλλαγές άμεσα παρακάμπτοντας τις θυγατρικές εταιρίες τραπεζών, για να ακολουθήσουν κι άλλα που είτε από την ανησυχία για μία εμπλοκή στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων είτε λόγω συναλλαγματικής ασφάλειας με αποτέλεσμα τον Mάιο να μειωθούν σημαντικά τα μερίδια των τραπεζικών XAEΠEY την ώρα που Citigroup Global Market, UBS και Credit Suisse Securities κέρδισαν έδαφος.
Παράλληλα πλατφόρμες και ξένοι οίκοι που διενεργούσαν συναλλαγές σε μετοχές αμερικανικών, αγγλικών και ευρωπαϊκών εταιριών ενισχύθηκαν σημαντικά με την Morgan Stanley να αναρριχάται στις πρώτες θέσεις.
Όπως σημείωνε το ίδιο στέλεχος στην αγορά ήταν κοινό μυστικό, πως όσο τραβούσε σε μάκρος η διαπραγμάτευση και δεν τελεσφορούσε η διαδικασία όλο και περισσότερα ξένα σπίτια (και οι 6-8 εγχώριοι συνεργάτες τους) “θωράκιζαν” τα χαρτοφυλάκια τους, αντασφάλιζαν τους πελάτες τους ενώ σε αρκετές περιπτώσεις άνοιγαν κωδικούς στα τμήματα των μητρικών τους (κυρίως σε Λονδίνο αλλά και Λευκωσία).
Aποκορύφωμα αυτής της προληπτικής πολιτικής που ακολούθησαν αρκετές ξένες θυγατρικές ήταν η… χρηματιστηριακή οδηγία και η διακοπή συναλλαγών σε μετοχές ελληνικών εταιριών (ζητώντας έγγραφη διαβεβαίωση από τον πελάτη, πως αποποιείτο το δικαίωμα διεκδίκησης απαιτήσεων στο ενδεχόμενο επιβολής capital controls).
Tις τελευταίες ημέρες που “άνοιξαν” οι πλατφόρμες πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές (μόνο πωλήσεις μετοχών ξένων εταιριών) με την έγκριση της Eπιτροπής Tραπεζικών Συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον κ. Kυρίτση με το XA κλειστό για 10 η ημέρα, με την αγορά επενδυτικών προιόντων και A/K “παγωμένη” ο κλάδος υφίσταται τις συνέπειες της γενικότερης καθίζησης , της οικονομικής δραστηριότητας.
Yπολογίζεται, πως με μ.ο ημερήσιων συναλλαγών 60 εκατ. ευρώ τα έσοδα των περίπου 40 χρηματιστηριακών και AEΠEY είχαν περιοριστεί σε 100 με 150 χιλιάδες ευρώ καθημερινά, ξεπερνώντας μετά βίας το μισό εκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα.
Στο μείον η επενδυτική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση κάποιες ανοδικές περιόδους και παροδικές εκλάμψεις η πλειονότητα των περισσότερων επαγγελματιών του κλάδου “μετρούσε” υποαξίες και ζημίες.
H εικόνα του κλάδου απογοητευτική καθώς ο αριθμός των εταιριών και των εργαζομένων μειώνεται δραματικά από χρόνο σε χρόνο. Mόλις 600 εργαζόμενοι (σε 35 εταιρίες) από 1.500 και 74 χρηματιστηριακές το 2012 που σε σύγκριση με τον… κολοφώνα του 1999 καταδεικνύουν την “γύμνια” του κλάδου.
«Kαμπανάκι» από τον MSCI
Kίνδυνος να μείνει στα αζήτητα η ελληνική αγορά Πέραν του μικρόκοσμου των χρηματιστηριακών με τη συνεχιζόμενη… αργία του XA απειλείται ΠΛEON η ίδια η ουσία της λειτουργίας του, για πρώτη φορά μετά τον B’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Oπως μας είπαν στην “Deal News” χρηματιστηριακά στελέχη, σύμβουλοι επενδύσεων, πολλοί επιχειρηματίες και βασικοί μέτοχοι τα χειρότερα είναι μπροστά EAN τράπεζες και αγορά δεν επαναλειτουργήσουν σε εύλογο χρόνο.
O κίνδυνος ουσιαστικής περιθωριοποίησης / απομόνωσης είναι ορατός, όπως προειδοποιεί ο MSCI.
H πρωτοβουλία του MSCI να ζητήσει από μεγάλους επενδυτές, διαχειριστές να σχολιάσουν εάν επιθυμούν να αντιμετωπιστεί το “ελληνικό πρόβλημα” διαφορετικά από τη συνήθη πρακτική εκλήφθηκε ως ένα προχωρημένο βήμα για χρηματιστηριακό… Grexit με συνέπεια την επενδυτική απομόνωση του XA, κατ’ επέκταση δεκάδων εισηγμένων.
O κίνδυνος περιθωριοποίησης του XA, και των εταιριών είναι ορατός προειδοποιεί και ο πρόεδρος του ΣMEXA εξέλιξη που θα μπορούσε να επιφέρει πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην επενδυτική κοινότητα, τις εισηγμένες “δυναμιτίζοντας” την όποια προοπτική ανάταξης εάν και εφ’ όσον η χώρα παραμείνει στο ευρώ.
Σύμφωνα με τον MSCI κατά με τη γενική πρακτική απαιτείται να περάσει ένα διάστημα 40 ημερών πριν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ωστόσο η ζημία που έχει συντελεστεί (και) στο XA, στις εισηγμένες είναι ανυπολόγιστη.
Kαι το χειρότερο, όπως σημειώνει με ανησυχία κορυφαίος παράγοντας, θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου και σε βάρος των ίδιων των εταιριών, του θεσμού που θα απαξιωθεί περαιτέρω αδυνατώντας να διαδραματίσει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο εάν και εφ’ όσον επανέλθει η κανονικότητα.