Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ οι εισηγμένες εμφάνισαν ζημιές ρεκόρ, αγγίζοντας τα 3,1 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, 164 εταιρίες κατέγραψαν ζημιές, ενώ 101 εμφάνισαν κέρδη. Από τις κερδοφόρες, 26 εμφάνισαν αύξηση των κερδών τους, 62 κατέγραψαν μείωση, ενώ 13 επανήλθαν στην κερδοφορία. Σε ό,τι αφορά τις ζημιογόνες 64 εμφάνισαν ενίσχυση των ζημιών, 41 συρρίκνωση, ενώ 59 «γύρισαν» σε ζημιές.
Επίσης, από τα στοιχεία των 265 ισολογισμών που επεξεργάστηκε η χρηματιστηριακή προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών ενισχύθηκε τη χρονιά που πέρασε κατά 4,5%.
Ωστόσο, η Πήγασος επισημαίνει ότι αν και ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος έχει επηρεαστεί από την αύξηση των φόρων που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των προϊόντων και από τις μεγάλες ανατιμήσεις λόγω των ειδικών φόρων στα καύσιμα.
Εφόσον εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 2% (76,4 δισ. ευρώ) μέγεθος το οποίο θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον και άλλες 150 με 200 μονάδες βάσης εφόσον συνεκτιμηθούν οι δύο φετινές αυξήσεις του ΦΠΑ.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα εμφανίζουν κάμψη 28% στα 7,34 δισ. ευρώ με εντονότερους ρυθμούς μείωσης σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση όπου η μέση μείωση κινείται μεταξύ 60% – 80%. Σύμφωνα με την Πήγασος η συνεισφορά των μικρών εταιριών στη συνολική παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας έχει περιοριστεί κάτω από 10% ενδεικτικό της μεγάλης ελαστικότητας στις συνθήκες εγχώριας ζήτησης που παρουσιάζουν οι εταιρίες αυτού μεγέθους.
Τι επηρέασε τα μεγέθη του δ’ τριμήνου
– Το περιορισμένο εισόδημα προς κατανάλωση από την μείωση του 13ου μισθού
– Η εγχώρια ύφεση και το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω πετρελαίου.
– Η διάθεση περιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος οδήγησε σε μεγάλες απομειώσεις σε συμμετοχές, ακίνητα και πάγια.
– Το εγχώριο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα διατήρησε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα τις επενδυτικές εταιρίες.
– Η θετική συγκυρία τιμών σε μέταλλα, πετρέλαιο και αγροτικά προϊόντα βελτίωσε τα περιθώρια κέρδους λόγω υψηλών αποθεμάτων.