Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ετοιμάζεται να “πλημμυρίσει” με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.
Την πληροφορία μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Κινέζους αξιωματούχους και συμβούλους της PBOC, τους οποίους δεν κατονομάζει.
Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι “μανούβρες” της PBOC των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές του επόμενου, και θα προβλέπει μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, “απελευθερώνοντας” έτσι για τις τράπεζες κεφάλαια της τάξης των 106,2 δις. δολαρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για χορηγήσεις.
Μια επιλογή που μελετάται είναι, να αφορά αυτή η μείωση, στοχευμένα, μόνο τις τράπεζες που εμφανίζουν υψηλές χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται “κλειδί” για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, αν και η στρατηγική αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κατά το παρελθόν.
“Η Κεντρική Τράπεζα θα προτιμούσε να μην πλημμυρίσει’ ξανά την αγορά με ρευστότητα, αν είχε αυτή τη δυνατότητα” δηλώνει στο Dow Jones Κινέζος αξιωματούχος.
Ωστόσο, ένας νέος γύρος τέτοιων κινήσεων, και μάλιστα αλλεπάλληλων μέχρι το τέλος του έτους, είναι “αναπόφευκτος”, σχολιάζει ο Zhang Ming, οικονομολόγος της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, επισήμως από την πλευρά της PBOC δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κανένα σχετικό σχόλιο.