Οι επτά ανησυχητικές ενδείξεις που κάνουν τους αναλυτές να χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια
Με αποτιμήσεις ρεκόρ και τις προσδοκίες σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, πολλοί αναλυτές χτυπούν προειδοποιητικά καμπανάκια για μια μεγάλη πτώση των χρηματιστηρίων, καθώς η παγκόσμια οικονομία δείχνει να τραβά χειρόφρενο και οι κεντρικές τράπεζες να χάνουν τον έλεγχο των οικονομικών εξελίξεων. Οι ανησυχητικές ενδείξεις είναι πια πάρα πολλές για να τις αγνοήσει κανείς: 1) Η επιβράδυνση της Κίνας. Το 2008 η Κίνα ήταν εκείνη που έδωσε ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, με το πρωτοφανές πακέτο μέτρων στήριξης που εφάρμοσε. Αλλά τώρα, η αναδυόμενη υπερδύναμη δείχνει να πέφτει σε τοίχο, καθώς η οικονομική της ανάπτυξη υποχωρεί κάτω από το 7% για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια. 2) Η κατάρρευση των εμπορευμάτων. Η επιβράδυνση της Κίνας έχει προκαλέσει «μετασεισμούς» στις αγορές εμπορευμάτων, με το σχετικό δείκτη Bloomberg Global Commodity index να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του αιώνα. Το μπρεντ κυμαίνεται στα χαμηλά πολλών ετών, κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι και τα σιδηρομεταλλεύματα έχουν πέσει στα 56 δολάρια ανά τόνο, έναντι 140 δολαρίων που ήταν τον Ιανουάριο του 2014.
3) Το φαινόμενο ντόμινο στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την Κίνα, οι άλλες μεγάλες ελπίδες για την παγκόσμια οικονομία, οι υπόλοιπες από τις χώρες Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική) δείχνουν ανήμπορες να σηκώσουν το βάρος της διεθνούς ανάπτυξης. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει κάθε έλεγχο, όπως δείχνει το κραχ των κινεζικών μετοχών ή η εγκατάλειψη της διασύνδεσης του ελβετικού φράγκου με το ευρώ.
4) Η αλλαγή τάσης στις αγορές πιστώσεων. Στις αγορές πιστώσεων, οι κίνδυνοι ανατιμολογούνται ταχύτατα, καθώς το Libor, το διατραπεζικό επιτόκιο στην αγορά του Λονδίνου, για παράδειγμα, βρίσκεται σε σταθερή άνοδο εδώ και 12 μήνες.
5) Το επιτοκιακό σοκ. Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 6 χρόνια. Οι ΗΠΑ αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα κινηθούν, με την αύξηση των επιτοκίων από τα σημερινά επίπεδα του 0-0,25% προς τα τέλη του έτους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσει λίγο αργότερα.
6) Το bull market είναι το τρίτο μακροβιότερο της ιστορίας. Με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να διανύει τον 77ο μήνα του bull market, ιστορικά έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις όπου η άνοδος κράτησε περισσότερο. Η μία ήταν πριν από το Μεγάλο Κραχ του 1929 και η άλλη πριν από το σκάσιμο της φούσκας των dotcom μετοχών, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
7) Οι αμερικανικές μετοχές είναι υπερτιμημένες. Σύμφωνα με το νομπελίστα οικονομολόγο Robert Shiller, το κυκλικά προσαρμοσμένο P/E του S&P 500 κυμαίνεται στο 27,2, δηλαδή κατά 64% υψηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο του 16,6. Από το 1882, οι αποτιμήσεις έχουν υπάρξει υψηλότερες μόνο σε τρεις περιπτώσεις: Το 1929, το 2000 και το 2007.