Τέλος στο τετραήμερο ανοδικό ράλι μπήκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως ολοκλήρωσε μια «άνευρη», υποτονική, συνεδρίαση, από την οποία απουσίαζαν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που καθορίζουν την τάση και δίνουν ξεκάθαρα τα μηνύματά τους για την πορεία της αγοράς.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 624,20 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,52%, ενώ έφτασε έως και τις 621,57 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 1,93%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,44 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στα 95.857.617 τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε χωρίς μεταβολή.
Το ύψος των συναλλαγών σήμερα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς εκτός από τους περιορισμούς που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι επενδυτές, αρνητικά λειτούργησε και η αργία που είχε σήμερα το Λονδίνο, με πολλούς traders να απέχουν από την αγορά. Μάλιστα, από τα 32,44 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 11 εκατ. ευρώ «προστέθηκαν» στην διάρκεια των δημοπρασιών, με τους αναλυτές να αποδίδουν αυτήν την κίνηση στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ.
Στο μεταξύ, σήμερα εξέπνευσε και η απαγόρευση του short selling στο Χ.Α., το οποίο έχει επιβληθεί από τις 3 Αυγούστου. Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά μέσα, η απαγόρευση αναμένεται να αρθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (εντός της ημέρας οι σχετικές ανακοινώσεις), εξέλιξη που οδήγησε πολλά χαρτοφυλάκια στην αναμονή, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους από την αυριανή συνεδρίαση.
Έτσι, από τη σημερινή συνεδρίαση δεν προέκυψε κάποια αξιόλογη εξέλιξη για την τάση της αγοράς, η οποία επίσης δεν αναμένεται να ξεκαθαρίζει εωσότου υπάρξει κάποιος καταλύτης που μπορεί να διαφοροποιήσει τις προοπτικές της οικονομίας μέχρι τη διενέργεια των εκλογών αργότερα τον Σεπτέμβριο.
Στο ταμπλό, αρνητικές ήταν οι εντυπώσεις που άφησαν οι τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank (-10,64%) και Eurobank (-10%), καθώς όπως όλα δείχνουν η αγορά συνεχίζει να προεξοφλεί τους όρους της ανακεφαλαιοποίησής τους. Όπως αναφέρει σήμερα η «Ν» στόχος είναι η πραγματοποίηση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου να αρθούν πριν από το τέλος του 2015 οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Επίσης, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-5,22%), της Μυτιληναίος (-4,62%), της Πειραιώς (-4,44%), του ΟΛΠ (-3,20%), της ΔΕΗ (-3,10%),του ΟΤΕ (-2,86%), της Ελλάκτωρ (-2,36%) και του ΟΠΑΠ (-2,23%).
Στον αντίποδα, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+7,06%), τηςJumbo (+2,60%), των ΕΛΠΕ (+0,70%) και της Motor Oil (+0,22%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερο άνοδο σημείωσε ο δείκτης της Ακίνητης Περιουσίας (+2,47%), ενώ αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών (-5,49%). Ανοδικά κινήθηκαν 28 μετοχές, 55 πτωτικά και14 παρέμειναν σταθερές.