Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον γαλλικό CAC 40 να μην καταφέρνει να διατηρήσει το ενδοσυνεδριακό του πρόσημο, παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν η οικονομία της Ευρωζώνης χρειαστεί.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 6.335 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 11.120 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,08% στις 4.911 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,22% στις 381,78 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 3,3%.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «έάν αποφασίσουμε ότι η τρέχουσα πορεία της πολιτικής μας δεν είναι επαρκής για να επιτύχουμε τον στόχο μας, θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αυτό είναι που απαιτεί από εμάς ο στόχος για τη σταθερότητα των τιμών».
Στο ταμπλό, η ABN Amro Group σημείωσε κέρδη 3,4%, καθώς σήμερα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών με τη δημόσια προσφορά για την πώληση 188 εκατ. μετοχών στην τιμή των 17,75 ευρώ. Οι νέες μετοχές αντιστοιχούν στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου, αξίας 16,7 δισ. ευρώ.
Επίσης, η Οerlikon σημείωσε κέρδη 6%, καθώς συμφώνησε με την σουηδική Atlas Copco για την εξαγορά της, έναντι του ποσού των 486 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Στο +1,8% έκλεισε η Imperial Tobacco Group, καθώς έντονη είναι η φημολογία της αγοράς ότι η British American Tobacco αναζητεί κεφάλαια προκειμένου να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες δημοσιοποιήθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα οποία προέκυψε ότι οι αξιωματούχοι διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που έχουν λάβει δεν έχουν μεγάλη επίδραση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η νομισματική επιτροπή αποφάσισε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ενόψει της συνεδρίασης της 3ης Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα μέτρα τόνωσης.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το μεγαλύτερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της για τον μήνα Οκτώβριο από το 2009 κατέγραψε η Βρετανία. Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα, εξαιρουμένων των τραπεζών, ανήλθε σε 8,2 δισ. λίρες έναντι 7,1 δισ. λιρών τον Οκτώβριο του 2014. Από την άλλη, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,1%.