Με απώλειες που ξεπέρασαν το 2% έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποκύπτει στις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,06% στις 626,18 μονάδες, με τον τζίρο του να διαμορφώνεται στα 665,9 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 411,4 εκατ. τεμάχια, ελέω αφενός της εισαγωγής των νέων μετοχών και αφετέρου των… 130 πακέτων που διακινήθηκαν στις μετοχές των Eurobank και Alpha Bank, ύψους 136,3 εκατ. και 159,6 εκατ. τεμαχίων αντίστοιχα.
Η αγορά προσπάθησε να αντισταθεί στο τραπεζικό sell off που προκλήθηκε σήμερα με την είσοδο των νέων μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Eurobank, ωστόσο από τις 13:00 οι αντιστάσεις αυτές κάμφθηκαν, με την αγορά τελικά να κλείνει με «παθητικό» 13 μονάδων.
Η θέση από την οποία το ΧΑ προετοιμάζεται για την επανέναρξη και των νέων μετοχών της Πειραιώς (σήμερα επαναδιαπραγματεύτηκαν οι παλαιές μετοχές) και της Εθνικής δεν κρίνεται ιδιαιτέρως θετική από τους τεχνικούς αναλυτές, καθώς η αγορά έχασε τη στήριξη των 627 μονάδων, με την επόμενη να εντοπίζεται πλέον στις 603 μονάδες. Από την άλλη, ο FTSE 25 βρήκε τις στηρίξεις που χρειαζόταν για να διαφυλάξει τις 185 μονάδες, επίπεδα που θεωρούνται ισχυρό τεχνικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 14,89% στα 2 ευρώ, ήτοι στα χαμηλά ημέρας και στα επίπεδα που «βγήκαν» κάποιες στηρίξεις. Απώλειες 29,29% σημείωσε η Eurobank, στα 0,99 ευρώ, κάτω από την τιμή της αύξησης με αρκετές ανεκτέλεστες εντολές πώλησης, ενώ η Πειραιώς, η οποία διαπραγματεύτηκε χωρίς τις νέες μετοχές ακόμη, υποχώρησε κατά 27% στα 0,73 ευρώ. Αν και αναμενόταν έντονη μεταβλητότητα, λόγω του πλήθους των νέων μετοχών και της ελεύθερης διασποράς, οι τίτλοι δεν κατάφεραν να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα σε σχέση με το άνοιγμά τους.
Η σημερινή συμπεριφορά σαφώς δεν προκαταβάλει καμιά εκτίμηση για τις επόμενες ημέρες της διαπραγμάτευσης. Και αυτό διότι ακόμη και αν οι τραπεζικοί τίτλοι προσεγγίσουν τα νέα ιστορικά χαμηλά στα οποία έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου, οι αποτιμήσεις θα έχουν βρεθεί σε μια ιδιαιτέρα συμπιεσμένη αποτίμηση σε σχέση με τα ενσώματα κεφάλαια τους που κυμαίνεται μεταξύ 0,29 και 0,26 φορές.
Στο υπόλοιπο ταμπλό οι συναλλαγές ήταν τόσες ώστε να διατηρηθούν οι στηρίξεις στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε από τα 665,9 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου της αγοράς, μόνο τα 22,3 εκατ. περίπου ήταν συναλλαγές των μη τραπεζικών μετοχών, και από τα 411,4 εκατ. διακινηθέντων τεμαχίων μόλις τα 6,7 εκατ. ήταν εκτός τραπεζικού κλάδου.
Η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, με την Lamda να ξεχωρίζει με απώλειες 6,93%, την Ελλάκτωρ να κλείνει στο -5,85% και την Μυτιληναίος να ολοκληρώνει τις συναλλαγές με απώλειες 4,49%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +0,95%. Απώλειες άνω του 3% για τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και του ΟΛΠ, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση για Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την επιβολή της φορολόγησης των παιγνίων.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ σήμερα ανεκαμψε (από το χθεσινό -6,36%), καταγράφοντας κέρδη 0,82%, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,26%. Η Τιτάν έκλεισε στο +0,85%, η Aegean κέρδισε 0,81%, η ΓΕΚ Τέρνα βρέθηκε στο +0,61% και η ΕΧΑΕ στο +0,39%.
Τέλος, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 186,76 μονάδες με απώλειες 1,43%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρέθηκε στις 750,88 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,47%. Μόλις 29 μετοχές έκλεισαν θετικά, ενώ 65 ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με αρνητικό πρόσημο.