Με άνοδο έκλεισαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τα οποία βρήκαν στήριξη στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, το sell off στα συμβόλαια του πετρελαίου περιορίσει τα αρχικά, υψηλά κέρδη και οδήγησε τους βρετανικούς δείκτες σε απώλειες.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,30% στις 6.220 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,10% στις 10.870 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,82% στις 4.753 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 372,18 μονάδες.
Η τιμή του πετρελαίου Brent, τα συμβόλαια του οποίου διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, υποχωρεί σε χαμηλό έξι και πλέον ετών, ενώ τα συμβόλαια πετρελαίου WTI κινούνται πτωτικά κατά 4% στα 38,30 δολάρια ανά βαρέλι.
Στο ταμπλό, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις λόγω της αδυναμίας του ΟΠΕΚ να λάβει δραστικά μέτρα για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Tullow Oil και Seadrill σημείωσαν πτώση της τάξης του 8% ενώ Petrofac, Royal Futch Shell και Subsea εμφάνισαν απώλειες άνω του 3%. Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές της Antofagasta (2,5%), της BHP Billiton (2,86%) και της Arcelormittal (3,5%).
Σημαντικές απώλειες 13,6% σημείωσε και η μετοχή της Electrolux, λόγω του «ναυαγίου» στην εξαγορά μέρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της General Electric.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε κατά 2,6% μετά τις αυξημένες παραγγελίες για την κατασκευή νέων αεροσκαφών, ενώ άνοδο 3% εμφάνισε και η Rolls – Royce.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η νίκη του Εθνικού μετώπου της Μαρίν Λε Πεν στο χθεσινό πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπου κέρδισε την πρωτιά στις έξι από τις συνολικά 13 περιφέρειες.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία 211.000 νέων θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο, με την ανεργία να παραμένει στο 5%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,2% έναντι των εκτιμήσεων 0,5%.
Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η εταιρεία Sentix ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 15,7 μονάδες από 15,1 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 17,0 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
«Ενώ η οικονομική εικόνα σε όλες τις περιοχές του κόσμου έχει επιδεινωθεί ελαφρώς, η Ευρωζώνη είναι η εξαίρεση του κανόνα», αναφέρει η Sentix σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ πιθανόν να συνέβαλε σε αυτό.
Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 18,0 μονάδες από τις 14,3 μονάδες του Νοεμβρίου, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση επιδεινώθηκαν στις 13,5 μονάδες από 16,0 μονάδες τον Νοέμβριο.
Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, επιδεινώθηκε στις 22,7 μονάδες από τις 20,1 μονάδες.