Ράλι της τάξης του 3% σημείωσαν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου αλλά και τη σημαντική αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,45% στις 6.017 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 3,07% στις 10.450 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 3,16% στις 4.614 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,88% στις 359,62 μονάδες.
Ο κλάδος των αυτοκινήτων ηγήθηκε των ισχυρών κερδών, μετά την αύξηση κατά 13,7% των πωλήσεων νέων οχημάτων για τον Νοέμβριο, στον οποίο κατεγράφη η 27η συνεχόμενη μηνιαία άνοδος. Ενδεικτικά, η μετοχή της Volkswagen ενισχύθηκε στο 1,7% ενώ οι μετοχές των Fiat, Peugeot Citroen, Diamler και BMW σημείωσαν άνοδο άνω του 3%.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ράλι ανάκαμψης στην τιμή του πετρελαίου WTI, το οποίο παρέχει ισχυρή στήριξη στον κλάδο της ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια αργού ενισχύονται σημαντικά στα 37,14 δολάρια ανά βαρέλι.
Ως επακόλουθο, Royal Dutch Shell, Total και Sbm Offshore κινήθηκαν ανοδικά άνω του 3% , ενώ η Tullow Oil άνω του 5%.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2006.
Σε άλλα νέα της ημέρας, σε θετικό έδαφος επανήλθε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τον Νοέμβριο ενισχύθηκε στο 0,1%. Παρά την οριακή αύξηση, ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θέτει «δεύτερες σκέψεις» στην Bank of England ως προς την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία βρίσκονται στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός διατηρείται κοντά στο 0% για 10ο συναπτό μήνα.
Στον τομέα της αγοράς εργασίας, η απασχόληση στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του 2015, αυξήθηκε κατά 0,3% και στην Ε.Ε. κατά 0,4%. Έναντι του 2014, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 1,1% τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης όσο και μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στους 151,1 εκατ. ενώ στην Ε.Ε. στους 229,8 εκατ.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Εσθονία (2,1%), στην Ουγγαρία (0,8%) και στις Ιρλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο και Μ. Βρετανία (0,6). Στον αντίποδα, μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Κροατία (0,6%), στην Πορτογαλία (0,5%) και στην Μάλτα (0,3%).