Θετικά αντιδρούν οι ασιατικοί δείκτες στην ιστορική απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Federal Reserve να αυξήσει το βασικό επιτόκιο ανοίγοντας τον κύκλο της σύσφιξης, μετά από σχεδόν μία δεκαετία νομισματικής χαλάρωσης.
Ειδικότερα, στη χτεσινή της συνεδρίαση, η επιτροπή χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 0,25% – 0,5% βάζοντας τέλος στην επταετή “έκτακτη περίοδο” – όπως την χαρακτηρίζει η Yellen – όπου τα επιτόκια κρατήθηκαν σε μηδενικά επίπεδα για να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την χειρότερη κρίση μετά το Κραχ του 1929. Η αμερικανική τράπεζα προχώρησε επίσης και στην αύξηση του επιτοκίου προεξόφλησης στο 1% από το 0,75% προηγουμένως.
Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν πως η οικονομία είναι έτοιμη να δεχτεί μια αύξηση του κόστους δανεισμού, κάνοντας λόγο για “ισχυρή” καταναλωτική δαπάνη, ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας και ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις. Στην απόφασή της, η κεντρική τράπεζα έλαβε επίσης υπόψη την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αγορά απασχόλησης αναμένοντας περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας στο 5%.
Πιο συγκεκριμένα στα της συνεδρίασης, ο ιαπωνικός Nikkei Stock Average έκλεισε με κέρδη 1,6% στις 19.354 μονάδες. Ο ευρύτερος Topix καταγράφει άνοδο 1,5% στις 1.565 μονάδες.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,6% στις 21.824 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει κέρδη 1,8% στις 3.580 μονάδες.
Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ ASX 200 σημειώνει κέρδη 1,5% στις 5.102 μονάδες. Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 20 ενισχύεται κατά 0,4% στις 4.394 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύεται κατά 0,4% στις 1.977 μονάδες, ενώ στην Ινδονησία ο JSX σημειώνει άνοδο 1,4% στις 4.544 μονάδες.
Η Νοτιοανατολική Ασία έχει καταγράψει από τις χειρότερες επιδόσεις κατά το 2015, με τις μετοχές στην Ταϊλάνδη και την Ινδονησία να πέφτουν κατά 11% τους τελευταίους 12 μήνες. Το ισχυρότερο δολάριο των ΗΠΑ έχει επίσης αποδυναμώσει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και τα εμπορεύματα.
Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να “χαλαρώνουν” μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, την οποία βλέπουν ως μια απόδειξη της εμπιστοσύνης της κεντρικής τράπεζας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Τώρα που τα σύννεφα της αβεβαιότητας έχουν διαλυθεί μετά την επιβεβαίωση των προσδοκιών των αγορών για την αύξηση των επιτοκίων, οι επενδυτές μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη της Κίνας.