Οριακά πτωτικά ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις ανακοινώσεις για το μέγεθος των αποθεμάτων αργού.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (16:38), o δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,30% στις 17.667,77 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 0,22% στις 5.096,79 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,29% στις 2.072,30 μονάδες.
Τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,60 στα 36,89 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ πτώση 2,14% στα 36,98 δολάρια σημειώνουν και τα συμβόλαια Brent στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Exxon Mobil και Chevron σημειώνουν πτώση της τάξης του 1% ενώ η Cheseapeake Energy κινείται πτωτικά κατά 7,4%.
Στα οκονομικά νέα ημέρας, σε καταρχήν συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές έφθασε η Julius Baer, η οποία εκτιμά ότι θα καταβάλλει πρόστιμο 547 εκατ. δολαρίων, μετά τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή Αμερικανών πελατών της. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016, με το τελικό πρόστιμο να είναι σημαντικά αυξημένο έναντι των εκτιμήσεων του Ιουνίου.
Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές το 2011, ξεκίνησαν έρευνα εναντίον 12 ελβετικών τραπεζών, λόγω της εμπλοκής τους σε υπόθεση φοροδιαφυγής Αμερικανών πολιτών. Σημειώνεται ότι για την ίδια υπόθεση, η Credit Suisse δέχθηκε να καταβάλλει ως πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων.
Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για την πληρωμή προστίμου 318 εκατ. ευρώ έχουν καταλήξει Apple και Iταλία, μετά την υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 1 δισ. ευρώ της αμερικανικής εταιρείας. Η συμφωνία επήλθε κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ως απόρροια των φορολογικών ελέγχων των ιταλικών αρχών την περίοδο 2008 – 2013.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Apple, κατά το επίμαχο διάστημα, απέφυγε να δηλώσει στις αρμόδιες αρχές το ποσό του 1 δισ. ευρώ. Από την αμερικανική εταιρεία διαρρέουν ότι υπάρχει όντως συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αποφεύγοντας ωστόσο, να δημοσιοποιήσουν περαιτέρω πληροφορίες.
Παράλληλα, απαισιόδοξη εν όψει της έλευσης του νέου έτους εμφανίστηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2016 θα είναι απογοητευτικός. Σε άρθρο της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η Λαγκάρντ εξήγησε ότι η προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης εγείρουν σημαίνουσες προκλήσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια της αβεβαιότητας.
«Σε πολλές χώρες, ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει αδύναμος» σημείωσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. «Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι απογοητευτική και άνιση» επανέλαβε η διευθύντρια του ΔΝΤ. Η ίδια ανέφερε ότι η χαμηλή παραγωγικότητα, η γήρανση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις της πρόσφατης παγκόσμιας κρίσης «φρενάρουν» την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές.
Ειδική μνεία έκανε στην Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η οικονομία δύναται να βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση να επιλυθεί το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να τονωθεί ο τραπεζικός δανεισμός και να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Σχετικά με την Federal Reserve, την κάλεσε να αυξήσει τα επιτόκια με προοδευτικό και ομαλό τρόπο, ώστε να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια στο εύρος 0,25% – 0,50%.