«Υποταγμένο» στη φθορά της αναμονής, καθώς και στο αρνητικό διεθνές κλίμα ήταν σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με απώλειες, διατηρώντας ωστόσο το επίπεδο των 540 μονάδων, παρά το ότι απειλήθηκε ενδοσυνεδριακά.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 542,18 μονάδες, περιορίζοντας στο τέλος την πτώση του, η οποία ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το 1,45% (537,39 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 84,40 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μόνο τα 1,89 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,98%, στις 150,79 μονάδες, ενώ στο -1,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 666,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,83% στις 41,41 μονάδες.
Αν και το Χ.Α. προσπάθησε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να ελέγξει τις πιέσεις που δέχτηκε, η σημαντική πτώση της Εθνικής Τράπεζας δεν άφησε πολλά περιθώρια για την εκδήλωση των κινήσεων των αγοραστών. Μάλιστα, το κλίμα επιβαρύνθηκε όταν οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές διευρύνθηκαν, μετά τα άσχημα αποτελέσματα της Deutsche Bank για το 2015.
Παράλληλα, αρνητική ήταν η επίδραση της νέας αύξησης της απόδοσης στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο, η οποία πλέον ξεπερνά το 9,8%, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici, επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση του προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η Eurobank Equities, η ελληνική οικονομία βρίσκεται για ακόμα μια φορά όμηρος της διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος. Αυτή τη φορά, υπάρχει έντονη συζήτηση σχετικά με μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς και ενδεχομένως δημοσιονομικά μέτρα. Ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι ξεκάθαρος και αναμένεται να αποσαφηνιστεί κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης.
Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Κυβέρνηση εξασφαλίζει χρηματοδότηση ώστε να τηρήσει επερχόμενες υποχρεώσεις (κυρίως τον Ιούλιο) ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται να ξεκινήσει και συζήτηση για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η διαδικασία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων μπορεί να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά χρονοβόρα και κατά την άποψη μας μπορεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης. Παράλληλα, η επιτάχυνση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων ενδέχεται να διατηρήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών στραμμένο στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η αγορά τήρησε και επιφυλακτική στάση ενόψει της άφιξης των μεγαλομετόχων των τραπεζών στην Αθήνα. Η ομάδα των επενδυτών στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι Prem Watsa, John Paulson και Wilbur Ross, θα επιδιώξει να συναντηθεί εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών και με τον πρωθυπουργό, αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Χρονικά, η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την κυβέρνηση, με το θέμα της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας με τους πιστωτές να βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς απαιτεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις και προϋποθέτει κλίμα πολιτικής σταθερότητας. Παράλληλα, το προσφυγικό εξελίσσεται με δυσμενείς όρους, οδηγώντας σε επαπειλούμενη “καραντίνα” της Ελλάδας από τον Χώρο Σένγκεν, με άμεσες οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Συγχρόνως, στο εσωτερικό δοκιμάζεται η κυβερνητική ικανότητα να δρομολογηθούν βιώσιμες λύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, καθώς και η βούληση να ψηφιστούν από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική ήταν η μεγάλη, αρνητική, πρωταγωνίστρια σήμερα, καθώς έκλεισε με απώλειες 6,56% στα 0,2420 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -8,11%. Σταθερά την ακολούθησαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ και Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 4,40% και 3,65% αντίστοιχα, ενώ στο -3,21% έκλεισε και η Alpha Bank, εμφανίζοντας έντονη μεταβλητότητα.
Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα, ενώ στο -0,76% έκλεισε ο ΟΤΕ, πολύ μακρυά από την ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά του, η οποία ήταν κίνηση πέριξ των επιπέδων των 7,80 ευρώ. Απώλειες 1,18% κατέγραψε η ΔΕΗ, περιορίζοντας στο τέλος τις απώλειες της, οι οποίες έφτασαν έως και το 4,14%.
Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σήμερα κατάφερε να αντιδράσει από τα επίπεδα των 4,11 ευρώ (-2,61%) που βρέθηκε ενδοσυνεριακά, και να κλείσει τελικά με άλμα 6,40% στα 4,49 ευρώ με αυξημένο μάλιστα όγκο (165 χιλ. τεμάχια). Η μετοχή το 2016 έχει καταγράψει μόλις 4 ανοδικές συνεδριάσεις, χάνοντας σχεδόν 1 ευρώ από την αξία της.
Αντίδραση “έβγαλε” και η Eurobank, η οποία από το -2,70% έκλεισε στο… +2,70%, ενώ πανομοιότυπη και η κίνηση του Μυτιληναίου, από το -1,92% έκλεισε τελικά στο… +1,92%. Η Grivalia σήμερα σταθερά ανοδική έκλεισε με κέρδη 1,85%, ενώ αναμένονται με προσδοκίες τα αποτελέσματα του δ’ 3μηνου του 2015 αύριο. Θετική στο τέλος και η Πειραιώς, η οποία έκλεισε στο +1,69%, αν και “είδε” ενδοσυνεδριακά το -3,93%.
Στον Mid Cap, η μετοχή του Υγεία εξακολουθεί την ίδια πορεία των “σκαμπανευασμάτων” πέριξ των επιπέδων των 0,10 ευρώ, καθώς μετά το χθεσινό +5,83% έκλεισε σήμερα στο -5,50%. Απώλειες 4,17% και για τη MIG, ενώ στο -3,27% έκλεισε η Kleeman και στο -2,92% η Πλαστικά Θράκης.