Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω μιας σειράς από αδύναμα εταιρικά αποτελέσματα που υπονόμευσαν το θετικό κλίμα λόγω της ανάκαμψης του πετρελαίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης διαμορφώθηκε στις 334,89 μονάδες, ύστερα από πτώση 1,57%, ενώ ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 0,98% στις 5.931,78 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,33% στις 4.322,16 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX γνώρισε “βουτιά” 2,44%, στις 9.639,59 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,72% στις 8.590,60 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε απώλειες 0,03% στις 4.978,21 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 3,49% στις18.189,95 μονάδες.
Το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στα προειδοποιητικά μηνύματα της Fed για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου ανακάμπτουν από τα χαμηλά 12ετίας, εν μέσω των προσδοκιών για συντονισμό των μεγάλων παραγωγών γα τη μείωση της παραγωγής του “μαύρου χρυσού”.
Η άνοδος του πετρελαίου έδωσε ώθηση στις μετοχής των πετρελαϊκών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων και των κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με τη μετοχή της Seadrill να γνωρίζει ράλι 17,5% και τις μετοχές της Statoil και της Tullow Oil που κατέγραψαν κέρδη 6,9% και 8,7% αντίστοιχα.
Ακόμη και η μετοχή της ισπανικής Repsol – η οποία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει χρεώσεις 2,9 δισ. ευρώ για το 2015, ως πρόβλεψη για την κατάρρευση των πετρελαϊκών τιμών – βρέθηκε 5,3% υψηλότερα.
Στο “μέτωπο” των επιχειρήσεων, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του δ΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, χαμηλότερα 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους. Για το σύνολο της χρήσης, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 33,5 δισ. ευρώ.
Οι καθαρές ζημιές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας στο δ΄ τρίμηνο, ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ και για το σύνολο της χρήσης, στα 6,8 δισ. ευρώ.
Μειωμένα κέρδη παρουσίασε η σουηδική εταιρεία H&M, εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου και του ήπιου χειμώνα τον Νοέμβριο σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ανοίξει 425 καταστήματα το τρέχον οικονομικό έτος, με την Κίνα και την ΗΠΑ να είναι οι κύριες αγορές για την επέκτασή της.
Ειδικότερα, στο τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοέμβρη, η H&M ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 11% στα 5,53 δισ. σουηδικές κορώνες (649,3 δισ. δολάρια) συγκριτικά με τα 6,22 δισ. κορώνες ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Anglo American ανακοίνωσε ότι η παραγωγή διαμαντιών υποχώρησε 16% στα 7,1 εκατ. καράτια για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Απώλειες ανακοίνωσε και η Electrolux, η σουηδική εταιρεία οικιακών ειδών, στο τέταρτο τρίμηνο, μετά την αποτυχημένη της προσπάθεια να αγοράσει επιχειρήσεις της General Electric.
Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια συσκευών της Ευρώπης με βάση τις πωλήσεις εμφάνισε καθαρές ζημίες για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 393 εκατ. σουηδικές κορόνες (46,2 εκατ. δολ.), σε σύγκριση με τα καθαρά κέρδη της 970 εκατ. κορώνες την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche ανακοίνωσε πτώση 5% στα καθαρά κέρδη για το σύνολο της χρήσης, καθώς το ισχυρό φράγκο αντιστάθμισε μια καλή επίδοση από τις διαγνωστικές δραστηριότητες της εταιρείας και το franchise της για τον καρκίνο του μαστού.