Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ανεπτυγμένες ασιατικές οικονομίες και το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 16 μηνών σήμερα Παρασκευή.
Απ’ ό,τι φαίνεται, τα απογοητευτικά στοιχεία των ΗΠΑ και η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα, έδωσαν στους παίκτες της αγοράς ένα λόγο να πάρουν τα κέρδη τους μετά το πρόσφατο απότομο ράλι των μετοχών.
Κέρδη στην Ασία
Οι ασιατικές αγορές κοντεύουν να διαγράψουν τα κέρδη τριών συνεχόμενων εβδομάδων, καθώς οι ανερχόμενες τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, τόνωσαν τις ανησυχίες για διευρυμένη αύξηση του πληθωρισμού στην περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές περίμεναν τα κινεζικά στοιχεία αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ανεπίσημες εκθέσεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί υψηλότερα της αρχικής πρόβλεψης του 5,3% με 5,4%, σηματοδοτώντας ανησυχίες ότι θα χρειαστεί πιο επιθετική πολιτική προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας.
Πτώση σε Αυστραλία και Ν. Κορέα
Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές στην Αυστραλία και στη Νότια Κορέα, με τις μετοχές στη Σεούλ να σημειώνουν απώλειες μετά την αναρρίχησή τους σε νέα υψηλά επίπεδα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ιαπωνία
Σχεδόν αμετάβλητες διατηρήθηκαν στον πλειονότητά τους οι μετοχές του δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία, με χαμηλό όγκο συναλλαγών εν αναμονή της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών, τα οποία δεν φαίνεται να διαμορφώνονται εντός των προβλέψεων για την τρέχουσα χρήση, εξ αιτίας της τριπλής καταστροφής που έπληξε τη χώρα τον Μάρτιο.
Εκτός της Ιαπωνίας στην ασιατική περιφέρεια ο δείκτης MSCI Asia Pacific κινήθηκε πτωτικά μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών τη Δευτέρα.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 16 μηνών έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου.
Τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής συνέχισαν το ράλι τους με την τιμή σποτ του χρυσού να αναρριχάται στα 1.477,96 δολ. η ουγγιά, τη στιγμή που το ασήμι άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών φθάνοντας στα 42,41 δολ. η oυγγιά.