«Γυμνό» από κεφάλαια το ΧΑ – Πισωγύρισμα 27 ετών για τον Γενικό Δείκτη
Μετά τις χθεσινές απώλειες, ο Γενικός Δείκτης έχει παραδοθεί πλέον σε πτωτική περιδίνηση.
Λίγο πριν τις 11:00, σήμερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,89%, στις 460,11 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,65%, στις 119,51 μονάδες.
Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,06 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 17 μετοχές, πτωτικά 21, ενώ 27 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει νέα ισχυρή πτώση κατά 8,94% στις 16,50 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν συλλήβδην αρνητικά πρόσημα. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 9,09% , η Eurobank κατά 12,37%, η Εθνική κατά 6,94% και η Alpha Bank και 8,82%.
Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή κινείται πτωτικά κατά 3,40% ενώ πτώση άνω του 3,50% σημειώνει η ΕΥΔΑΠ. Στο -4% διαμορφώνονται και οι απώλειες της ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, άνοδο άνω του 1% καταγράφουν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Lamda Development, OTE και ΜΕΤΚΑ.
27 έτη πίσω – «χάθηκαν» 2,1 δισ. ευρώ
Χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών γύρισε 27 έτη πίσω, χάνοντας 2,1 δισ. ευρώ. Ο βασικός δείκτης τερμάτισε με πτώση 7,87%, ενώ εισαγόμενες επιθετικές πωλήσεις προκάλεσαν νέα βύθιση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος υποχώρησε κατά 24,26%.
Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, οδηγεί σε μαζική φυγή κεφαλαίων από την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2013, ενέτειναν τις ρευστοποιήσεις. Το αρνητικό κλίμα αντανακλάται και στην άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να ξεπερνά ενδοσυνεδριακά το 10%.
Στο μεταξύ, αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ το 2016 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης [βλ. σχετικά: Αύξηση κοινωνικών δαπανών προανήγγειλε ο Χουλιαράκης], σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνουν επείγουσες ρυθμίσεις του «παράλληλου προγράμματος».
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αρχίσουμε να βλέπουμε απτά δείγματα ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.