Οριακές μεταβολές εμφανίζει στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάκτηση των 500 μονάδων.
Καθοριστικό ρόλο στις διακυμάνσεις διαδραματίζει το διεθνές κλίμα, καθώς η ελληνική αγορά, τις τελευταίες ημέρες, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.59), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,22% στις 496,21 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,27% στις 133,68 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,66 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 15 μετοχές, πτωτικά 28, ενώ οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση κατά 1,60% στις 23,43 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 2,82% , η Eurobank κατά 3,47% , η Εθνική κατά 2,84% ενώ η Alpha Bank παραμένει αμετάβλητη στα 1,47 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, άνοδο της τάξης του 2% σημειώνει η Coca – Cola, ενώ στο 0,65% διαμορφώνονται και τα κέρδη της ΜΕΤΚΑ. ΜΕΤΚ+1,10% Η μετοχή του ΟΛΠ ΟΛΠ+3,15% ενισχύεται οριακά κατά 0,10%. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 3% καταγράφουν Τιτάνας, ΟΤΕ, ΟΤΕ-1,56% ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ-0,81% και ΔΕΗ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 100 εκατ. ευρώ μειώθηκε το ανώτατο όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικής τράπεζες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τη μείωση του ELA στα 71,4 δισ. ευρώ από 71,5 δισ. ευρώ προηγουμένως.
Η νέα μείωση αντανακλά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΛ-1,06% τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, «μαύρη τρύπα» 610,5 εκατ. ευρώ άφησε το 2015 στο σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι), καταγράφοντας μείωση κατά 1,38% έναντι του 2014. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μόνη «πηγή» στην άμεση φορολογία όπου καταγράφηκε αύξηση κατά 11,47% είναι αυτή των εσόδων φόρου από μισθούς και συντάξεις που εισπράττονται με τη μορφή παρακράτησης (67,47% των συνολικών φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων), ενώ στην έμμεση φορολογία «σωσίβιο» ήταν τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά την οριακή τους αύξηση.
Σε πλεόνασμα 287 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης για τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3,153 δισ. ευρώ έναντι από 3,133 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015. Οι δαπάνες παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε 3,392 δισ. ευρώ έναντι 3,200 δισ. ευρώ προηγουμένως.
Παράταση έως την Παρασκευή 6 Μαΐου πήρε η υποβολή προσφορών για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων επενδυτών. Παράλληλα, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής σχολίων την 26η Φεβρουαρίου.
Τέλος, την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Όπως εξήγησε, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση απαιτείται η διευθέτηση τεσσάρων βασικών θεμάτων – του ασφαλιστικού, των δημόσιων οικονομικών έως το 2018, του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, άπαξ και επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, η τελική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου, καθώς υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Σταθάκης άφησε ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου, υπό την προϋπόθεση να παραμείνει αναλλοίωτη η βασική ιδέα, σύμφωνα με την οποία οι όροι που συνεισφέρουν οι μισθωτοί θα πρέπει να είναι ίδιοι μ’ αυτούς που συνεισφέρουν και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.