Στη μέγγενη της «ανοιχτής» αξιολόγησης και του προσφυγικού προβλήματος βρίσκεται εγκλωβισμένο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκκίνησε – και σήμερα – με αξιοσημείωτες απώλειες.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,60% στις 4826,05 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 2,24% στις 129,71 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,01 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 10 μετοχές, πτωτικά 28, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 4,54% στις 20,60 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 4,44% , η Eurobank κατά 5,03% , η Εθνική κατά 3,49% και η Alpha Bank κατά 4,62%.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα κινείται πτωτικά κατά 4% ενώ απώλειες της τάξης του 3% εμφανίζει και η Lamda Development. ΛΑΜΔΑ-3,03% ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,64% και ΟΤΕ ΟΤΕ-1,96% σημειώνουν πτώση της τάξης του 2%. Από την πλευρά της, η μετοχή του Jumbo ενισχύεται κατά 0,50%.
Στο μεταξύ, σε αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων για το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης βρίσκεται η κυβέρνηση, εν όψει της έλευσης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων των πιστωτών μέσα στις επόμενες ημέρες. Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών συνεχίζεται πέρα και έξω από κάθε αρχική χρονική πρόβλεψη, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά λύσεις που να συνθέτουν τις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των εκπροσώπων των θεσμών και τη δέσμευσή της για αποφυγή μειώσεων στις κύριες συντάξεις.
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση των προτάσεών του οι οποίες ενσωματώνουν και τις εναλλακτικές λύσεις για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών και των επιστημόνων. Οι εναλλακτικές προτάσεις έχουν στον πυρήνα τους ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση των κύριων συντάξεων, τουλάχιστον έως τα 1.200 – 1.300 ευρώ, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών πάνω από αυτό το ύψος, ενώ στις υπόλοιπες συνταξιοδοτικές παροχές όλα τα ενδεχόμενα για νέες μειώσεις είναι ανοιχτά.
Την ίδια ώρα, πρόοδο στο δημοσιονομικό από τις τεχνικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα αναμένουν οι θεσμοί προκειμένου να στείλουν τους επικεφαλής στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη βδομάδα. Αυτό υπογράμμιζε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, η οποία διευκρίνιζε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο εσωτερικό των θεσμών, δεδομένου ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να τηρεί σκληρή στάση σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό τα επόμενα τρία χρόνια.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανικα Μπράιντχαρντ, απαντώντας χθες σε ερώτηση κατά πόσο οι επικεφαλής των θεσμών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι ήδη έχει αρχίσει σταδιακή επιστροφή τεχνικών ομάδων, οι οποίες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση. Οπως είπε πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της κατάστασης στο άμεσο μέλλον σε σχέση με την αξιολόγηση.
Παράλληλα, με στόχο την επάνοδο σε κερδοφορία το 2016, οι τράπεζες θα προχωρήσουν και στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε υψηλές προβλέψεις, οι οποίες θα πιέσουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να θωρακιστεί ο σχεδιασμός για την επίτευξη κερδών φέτος, κάτι το οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν «υποσχεθεί» στους επενδυτές. Οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου από την Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,85% και τη Eurobank, ενώ στις 9 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως αναμένουν οι αναλυτές, η χρήση του 2015 θα επιβαρυνθεί με ζημίες εξαιτίας των προβλέψεων που θα ληφθούν, με την προοπτική τα «μαξιλάρια» που θα δημιουργηθούν να χρησιμοποιηθούν εν όψει των δυσκολιών του 2016. Εκτιμάται ότι οι συνολικές προβλέψεις του 2015 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα διαμορφωθούν σε περίπου 12 δισ. ευρώ, ενώ στο τέταρτο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων από το AQR.