Διορθωτικά εκκίνησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας να κατοχυρώσει τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών. Παρ’ όλα αυτά, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε θετικό έδαφος, δίνοντας συνέχεια στο ανοδικό σερί.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (11.02), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,85% στις 531,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,22% στις 144,49 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 9,27 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 32 μετοχές, πτωτικά 17, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,21% στις 28,20 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Η Εθνική ενισχύεται κατά 1,87% και η Eurobank κατά 1,69% ενώ αντίθετα, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,74% και η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ-3,75% κατά 0,63%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Lamda Development, ΛΑΜΔΑ+0,26% των ΕΛΠΕ και της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+1,19% εμφανίζουν κέρδη άνω του 2% ενώ στο 1,5% διαμορφώνεται η άνοδος για τις ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-1,32% και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,68% υποχωρεί κατά 2% και της Viohalco κατά 1%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, για την άμεση εξομάλυνση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. (ΕΒΖ), μέσω της σταδιακής εξόφλησης των παραγωγών, διαβεβαιώνει η διοίκησή της επιχείρησης, εκφράζοντας την αισιοδοξία της. Όπως εξηγείται στη σχετική ανακοίνωση, στις σημερινές συνθήκες και στην κατάσταση που βρίσκεται η εταιρία, ο σχεδόν μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης της ΕΒΖ ΕΒΖ είναι από το τραπεζικό σύστημα, οπότε η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι απαραίτητη και χρήσιμη για όλους.
Από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ, έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της ΕΒΖ και απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης του, προστίθεται. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι άμεση συνέπεια αυτής της συμφωνίας είναι το ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εξόφληση των παραγωγών και η εξομάλυνση της λειτουργίας της Επιχείρησης.
Δίχως επιτυχία ολοκληρώθηκε παράλληλα, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τηλέτυπος ΤΗΛΕΤ Α.Ε., καθώς το ποσοστό καλύψεως ανήλθε μόλις στο 0,001%. Στόχος της εταιρείας ήταν η ΑΜΚ, ύψους 15.118.950 ευρώ, μέσω της έκδοσης 50.396.500 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ/μετοχή.
Την ίδια ώρα, σύσταση αγοράς για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δίνει η HSBC, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία τους θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς στο διάστημα 2016-2018 αναμένεται ομαλοποίηση στη χρηματοδότηση, τις εργασίες και τα επίπεδα προβλέψεων. Aν και στην έκθεσή της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο επισημαίνει ότι δεν αποκλείονται αρνητικές εκπλήξεις λόγω της «ευάλωτης» ανάκαμψης, εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις θα οδηγήσουν σε αξιοσημείωτες αποδόσεις.
Όσον αφορά τον ναυτιλιακό κλάδο, αυξάνει διαρκώς ο βαθμός δυσκολίας διαχείρισης της κρίσης, ειδικά στο ξηρό φορτίο, αφού η πτώση των πετρελαϊκών τιμών δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στις διοικήσεις των ναυτιλιακών ομίλων. Οι εταιρείες, και ειδικά αυτές που διαχειρίζονται bulk carriers, εκτός από την πλεονάζουσα χωρητικότητα, τα λιγότερα φορτία, τα προβλήματα στη εύρεση χρηματοδότησης και την κάθετη πτώση των τιμών των πλοίων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα απόνερα από το πετρέλαιο και του «stop» στο slow steaming που ζητούν επιτακτικά οι ναυλωτές.
Υπολογίζεται ότι μια αύξηση της ταχύτητας κατά ένα κόμβο θα αυξήσει τη διαθέσιμη χωρητικότητα κατά 4%, γεγονός που θα πιέσει ακόμα περισσότερο τους ναύλους, οι οποίοι είναι ήδη σε ιστορικά χαμηλά. Ο BDI είναι στις 335 μονάδες όταν πριν από έξι χρόνια, τον Μάιο του 2008 ήταν στα υψηλά όλων των εποχών στις 11.500 μονάδες.