Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι εταιρείες εξόρυξης, μετά από τα τελευταία στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας και ενώ οι τιμές του πετρελαίου διαγράφουν καθοδική πορεία, εν μέσω των ανάμεικτων μηνυμάτων για την παραγωγή.

 

Η πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 διαμορφώθηκε περίπου στο 1%, ενώ ο βρετανικός FTSE υποχώρησε κατά 0,92% στις 6.125,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 (-0,89%) στις 4.402,77 μονάδες και ο γερμανικός DAX διαμορφώθηκε στις 9.687,86 μονάδες, έπειτα από απώλειες 0,93%.

 

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX κατέγραψε πτώση 0,53% στις 8.740,30 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,20% στις 18.023,50 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI 20 σημείωσε απώλειες 1,37% στις 4.861,50 μονάδες.

 

Υπό ασφυκτικές πιέσεις βρέθηκαν οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης, με τη Glencore και την Anglo American να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών που καταρτίζουν τον FTSE, κλείνοντας με πτώση 18% και 15% αντίστοιχα.

 

Άκρως απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τις εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο, καθώς η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη υποσκάπτει το αναπτυξιακό momentum της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου με αποτέλεσμα πτώση των εξαγωγών της χώρας για 8ο συνεχόμενο μήνα.

 

Ειδικότερα, οι ετήσιες εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 25,4% τον Φεβρουάριο μετά από ισχυρή πτώση 11,2% τον Ιανουάριο. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης την εξεταζόμενη περίοδο κατά 13,8%. Με αυτά τα δεδομένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συρρικνώθηκε στα 32,58 δις. δολάρια τον Φεβρουάριο.

 

Οι χειρότερες των εκτιμήσεων επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας έρχονται να ενισχύσουν τους φόβους και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι αναλυτές εκτιμούν περαιτέρω μείωση των εξαγωγών, αλλά και των εισαγωγών στην αγορά της Κίνας υπό τις συνθήκες της γενικότερης οικονομικής κρίσης στις διεθνείς αγορές, αλλά και ως συνέπεια της μείωσης της οικονομικής ρευστότητας εντός της κινεζικής οικονομίας.

 

Την ίδια ώρα, “βουτιά” γνωρίζουν οι τιμές του αργού, καθώς το Κουβέιτ δήλωσε πως θα συμφωνήσει σε “πάγωμα” της παραγωγής μόνο εάν όλοι οι παραγωγοί συμμετέχουν σε μία τέτοια ενέργεια. Παράλληλα, έκθεση της Goldman Sachs ήλθε να προσγειώσει τις προσδοκίες, μετά από το ράλι που παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ