Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση από το «επιθετικό» πακέτο – μέτρων της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.01) ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,31% στις 6.116 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 2,81% στις 9.767 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 2,68% στις 4.467 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη κατά 2,19% στις 340,81 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Barclays ενισχύεται κατά 3,2% , ενώ στο 4,55% διαμορφώνονται τα κέρδη για την Commerzbank. Στον ενεργειακό κλάδο, η μετοχή της Rio Tinto κινείται ανοδικά κατά 3,07% και της Shell κατά 1,25%.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει σημαντική άνοδο, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 2,17% στα 38,66 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,55% στα 40,67 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, υποχωρεί κατά 0,58% στα 1.265,40 δολάρια ανά ουγγιά.
Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και την αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Συγκεκριμένα, αποφάσισε
α) τη μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0% ,
β) τη μείωση του επιτοκίου στο περιθώριο δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) κατά 5 μονάδες βάσης, στο 0,25% ,
γ) τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,40% και
δ) την επέκταση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset) κατά 20 δισ. ευρώ, στα 80 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, Μάριο Ντράγκι απεύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τον ρυθμό υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Ο διοικητής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, θα πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλες μορφές πολιτικής (δημοσιονομική). «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε ενδεικτικά.
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, παραμένοντας εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κρίνεται απολύτως αναγκαία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, αξίωσε απ’ όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα πιο αναπτυξιακό μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής.