Θα συναντηθούν στην Ντόχα «με ή χωρίς το Ιράν»
Αποφασισμένοι να συναντηθούν τον επόμενο μήνα στην Ντόχα, με ή χωρίς το Ιράν, δηλώνουν οι παραγωγοί πετρελαίου.
Οι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΟΠΕΚ από τον Κόλπο, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής συνομιλιών τον επόμενο μήνα σχετικά με μια συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, ακόμα και αν το Ιράν αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτές, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ, την ώρα που εντείνεται η πολιτική πίεση προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές.
Παραγωγοί εντός και εκτός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα συναντηθούν στη Ντόχα στις 17 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Σαλέχ Αλ-Σάντα, ύστερα από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Βενεζουέλας καθώς της Ρωσίας, η οποία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, για να σταθεροποιηθεί η παραγωγή.
Μέχρι στιγμής περίπου 15 παραγωγοί εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, που παράγουν περίπου το 73% του πετρελαίου παγκοσμίως, στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Σάντα. Το Κατάρ ασκεί την προεδρία του ΟΠΕΚ για το 2016 και προσπαθεί να οργανώσει αυτή την προσπάθεια.
Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν σήμερα, βρίσκοντας στήριξη στην ανακοίνωση αυτή καθώς και στις αυξανόμενες ενδείξεις για μείωση της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ. Το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι, από το χαμηλό 12ετίας των 27,10 δολαρίων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.
Ένα πιθανό εμπόδιο σε μια ευρύτερη συμφωνία, σύμφωνα με τις πηγές του ΟΠΕΚ, είναι η απροθυμία του Ιράν, το οποίο αυξάνει τις εξαγωγές αργού για να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης τον Ιανουάριο, να συνταχθεί με μια τέτοια συμφωνία.
Την Δευτέρα, ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε μετά από συνομιλίες στη Τεχεράνη ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί τον Απρίλιο και να εξαιρεί το Ιράν. Μια εξαίρεση του Ιράν δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση της συμφωνίας, είπαν οι πηγές στον ΟΠΕΚ.
«Είναι μια αναποδιά, αλλά δεν θα αλλάξει απαραίτητα τη θετική ατμόσφαιρα που είχε ήδη δημιουργηθεί», ανέφερε πηγή από μεγάλο παραγωγό του ΟΠΕΚ, αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ιράν να μην υιοθετήσει μια συμφωνία για πάγωμα.
Ένα πάγωμα θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει τουλάχιστον η συσσώρευση της παραγωγής, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε κατάρρευση από τα επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι που καταγράφηκαν τον Ιούνιο του 2014. Οι εκπρόσωποι στον ΟΠΕΚ έχουν πει ότι έως το τέλος του έτους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της παραγωγής, ανάλογα με τη δέσμευση της Ρωσίας στο πάγωμα και με το πόσο ιρανικό πετρέλαιο θα προστεθεί στην αγορά.
Εκπρόσωπος άλλης χώρας-μέλους στον ΟΠΕΚ δήλωσε ότι μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει το Ιράν δεν είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, «εάν οι άλλοι προχωρήσουν σε πάγωμα και οι Ιρανοί είναι εκτός της συμφωνίας, αυτό δεν θα βοηθήσει την αγορά εκτός κι αν η ζήτηση είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ο απεσταλμένος. «Η παραγωγή του Ιανουαρίου είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα».
«Δεν μπορείς να αγνοήσεις όλους τους άλλους παραγωγούς πετρελαίου. Η συνάντηση μάλλον θα γίνει», ανέφερε τρίτη πηγή, προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση του Απριλίου πιθανόν να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Δεν θα συναντηθούμε μόνο και μόνο για να συναντηθούμε».
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν θα συμμετάσχουν και τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ ούτε ποιες χώρες εκτός του οργανισμού. Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πει ότι θα δεσμευθούν στο πάγωμα εάν συμμετάσχουν σε αυτό άλλοι μεγάλοι παραγωγοί.
Η προθυμία του Ιράκ να συμμετάσχει στη συμφωνία είναι επίσης σημαντική. Η Βαγδάτη είπε την Δευτέρα ότι η πρωτοβουλία του παγώματος είναι αποδεκτή, επικαλούμενη τις δυσκολίες που προκάλεσαν στους παραγωγούς οι χαμηλές τιμές.