Ο χρυσός άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών υπερβαίνοντας τα 1.500 δολάρια η ουγγιά την Τρίτη και το ασήμι κινήθηκε ανοδικά σε συνδυασμό με την υποχώρηση του δολαρίου, της ανόδου του αργού και των ανησυχιών για τα προβλήματα χρέους στην Ευρώπη.
Αφού αρχικά δέχθηκαν πίεση από πωλήσεις, οι ράβδοι χρυσού αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε μία νευρική αγορά μετά την αναθεώρηση του Standard & Poors τη Δευτέρα της οικονομικής προοπτικής των ΗΠΑ στο «negative» από το «stable». Τα αμερικανικά συμβόλαια του χρυσού διαπραγματεύθηκαν λιγότερο από το σύνηθες, καθώς τα χρηματιστήρια ακολούθησαν σταθερή πορεία μετά τις ρευστοποιήσεις της προηγούμενης ημέρας, αποτέλεσμα του σχολίου του S&P.
Στις ΗΠΑ ο χρυσός για τα συμβόλαια του Ιουνίου έκλεισε 2,20 δολ. υψηλότερα στα 1.495,10 δο. η ουγγιά, αφού νωρίτερα αναρριχήθηκε στα 1.500,50 δολ. η ουγγιά.
Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,11 σεντς φθάνοντας στα 1.495,19 δολ. η ουγγιά στις 3:03 μ.μ., υποχωρώντας από τα υψηλά των 1.499,31 δολ. η ουγγιά. Οι ράβδοι του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Ο χρυσός ευνοήθηκε ως ασφαλής επένδυση εξ αιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας μετά τη διόγκωση των φόβων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ίσως το νωρίτερο αυτό το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την απειλή του οίκου αξιολόγησης S&P τη Δευτέρα, να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα ΑΑΑ των ΗΠΑ.
Το ασήμι υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα 31 ετών και τα 43,92 δολ. η ουγγιά, ενώ αργότερα σημείωσε άνοδο 1,3% φθάνοντας τα 43,90 δολ. η ουγγιά.
Το ασήμι είχε φέτος καλύτερες επιδόσεις από τον χρυσό σημειώνοντας άνοδο πλέον του 40% έναντι ανόδου 5% του χρυσού. Ο δείκτης χρυσός/ασήμι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 28 ετών κάτω από τα 35 τη Δευτέρα.
Και οι υψηλές τιμές πετρελαίου ώθησαν υψηλότερα τον χρυσό, ο οποίος συνήθως αποτελεί εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού που προκαλεί το πετρέλαιο. Οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός καθίσταται το μεγάλο ζήτημα στις αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα, αποτελούν και έναν άλλο λόγο στήριξης του πολύτιμου μετάλλου.
Ο χρυσός ευνοήθηκε και από το ισχυρό ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση για αύξηση του PMI του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη.
Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, απώλειες 0,4% κατέγραψε η πλατίνα φθάνοντας στα 1.766,24 δολ. η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε 1,3% φθάνοντας στα 730,47 δολ. η ουγγιά.