Οριακές απώλειες εμφανίζει στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πορεία της διαπραγμάτευσης να εξακολουθεί να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,35% στις 559,38 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,25% στις 152,89 μονάδες. Ο τζίρος παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 6,77 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και 10 διατηρούνται αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει αντίθετα, κέρδη της τάξης του 1% στις 31,51 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,27% υποχωρεί στο 0,42% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,48% ενισχύεται στο 1,43% , η Alpha Bank ΑΛΦΑ+0,57% στο 1,69% και η Eurobank στο 0,97%.
Στο ταμπλό, πτώση άνω του 3% εμφανίζει η μετοχή της Lamda Development, ΛΑΜΔΑ-0,50% ενώ απώλειες κοντά στο 2,5% καταγράφει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. ΓΕΚΤΕΡΝΑ-0,61% Στο 1,80% υποχωρεί και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+0,83% ενισχύεται κατά 1,70% και η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,46% κατά 0,90%.
Στα της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι εφόσον κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος Απριλίου και φανεί ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα της χώρας, τότε θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Παράλληλα, δήλωσε πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσει η επιστροφή στην ανάπτυξη, ενώ επανέλαβε ότι «θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά πάμε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά τοEurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σε αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι εδώ άλλαξαν σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό».
Από την πλευρά του, γύρω στις 22 Απριλίου εκτίμησε ο Γιώργος Σταθάκης ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ «Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups», το οποίο διοργανώνεται από τον Economist, στο Βερολίνο.
Την πάγια θέση του Βερολίνου για την ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ενώ από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η κ. Μέρκελ, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης με την κ. Λαγκάρντ, εξέφρασε την επιθυμία για ταχεία ολοκλήρωση των συνομιλιών στην αξιολόγηση, ενώ για μία ακόμη φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης.
Την ίδια ώρα, εξαιρετικά δυσχερής είναι η αντιμετώπιση του όγκου των άνω των 110 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες χωρίς την απελευθέρωση της αγοράς και την παροχή των κατάλληλων νομοθετικών εργαλείων που θα επιτρέψουν γοργότερο ρυθμό διαχείρισης. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηρίζεται ως «μάχη χωρίς νόημα» αυτή που συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια και συγκεκριμένα για τη θέσπιση εξαιρέσεων μεγάλου εύρους από την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων. Το θέμα των NPLs παραμένει μείζον στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε εκ νέου χθες το απόγευμα.
Τέλος, για άρση των capital cotrols «εντός των επόμενων μηνών» εφόσον συντρέξουν τρεις σημαντικοί όροι κάνει λόγο από το Βερολίνο η Λούκα Κατσέλη. Στην επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και για τους απλούς καταθέτες προσβλέπει η Λούκα Κατσέλη καθηγήτρια Οικονομικών, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας. Και αυτή δεν μπορεί να επέλθει, εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls).