Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Οριακά ανοδικά κινούνται σήμερα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εν μέσω τόσο των εταιρικών αποτελεσμάτων, όσο και των έντονων διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου.

 

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.33) ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,02% στις 6.364 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,14% στις 10.041 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 0,07% στις 4.493 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακά κέρδη κατά 0,06% στις 343,26 μονάδες.

 

Η μετοχή της Nestle ενισχύεται κατά 2,04% και της Unilever κατά 0,90% , ενώ κέρδη εμφανίζει και η μετοχή της Rio Tinto (2,60%). Αντίθετα, η Unilever υποχωρεί κατά 5,5%.

 

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται οριακά ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,19% στα 41,84 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,32% στα 44,32 δολάρια.

 

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 3,10% στις 16.890 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 1,56% στις 2.012 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 εμφάνισε κέρδη κατά 1,19% στις 5.116 μονάδες.

 

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 3.070 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,35% στις 522 μονάδες.  Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ σημείωσε άνοδο κατά 0,81% στις 21.331 μονάδες.

 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μηδενικά επίπεδα διαμορφώθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι -0,2% τον Φεβρουάριο και -0,1% τον Μάρτιο του 2015. Παράλληλα, στις χώρες της Ε.Ε., ο πληθωρισμός επίσης διαμορφώθηκε στο 0% έναντι -0,1% τόσο τον Φεβρουάριο του 2016, όσο και τον Μάρτιο του 2015.

 

Την ίδια ώρα, σε αρνητικά επίπεδα κινήθηκαν οι πωλήσεις της Burberry κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου 2015 – Μαρτίου 2016. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2% στα 1,41 δισ. στερλίνες, λόγω των αδύναμων μεγεθών στις αγορές της Ασίας.

 

Η μεγαλύτερη πτώση μάλιστα, σημειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται εν μέσω πολιτικής αναταραχής. Για τους επόμενους μήνες, η Burberry αναμένει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων – και συγκεκριμένα πτώση των εσόδων κατά 10%.

 

Επίσης, πτώση της τάξης του 2% – στα 12,5 δισ. ευρώ –  εμφάνισαν το α’ τρίμηνο του 2016, τα έσοδα της Unilever PLC. Η πτώση των εσόδων οφείλεται στις μη ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά συναλλάγματος, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς τις εξαγωγές.

 

«Παρά το σκληρό εξωγενές περιβάλλον, διατηρούμε ένα θετικό momentum» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ομίλου, Πολ Πόλμαν. Η Unilever αποφάσισε τέλος, να αυξήσει στα 0,32 ευρώ/μετοχή, το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους.

 

Από την πλευρά του, υπέρ της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, σημειώνοντας ότι η χρήση αρνητικών επιτοκίων έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης.  «Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών βοήθησε στην αύξηση της τιμής των περιουσιακών στοιχείων και στη μείωση του κόστους των μη εξυπηρετούμενων δανείων» εξήγησε ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στη Νέα Υόρκη.

 

Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν «ξεκάθαρα όρια» στη χρήση των αρνητικών επιτοκίων, τα οποία προς το παρόν – σύμφωνα με τον ίδιο – δεν έχουν παραβιαστεί. Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι η χρήση αρνητικών επιτοκίων δεν συνιστά κάποιο όπλο στον λεγόμενο «νομισματικό πόλεμο», καθώς το ευρώ παραμένει ισχυρότερο του δολαρίου.

 

Παράλληλα, την περικοπή 600 θέσεων εργασίας στη Βρετανία εξετάζει η Royal Bank of Scotland, βάζοντας «λουκέτο» σε 34 υποκαταστήματά της.   Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η τράπεζα έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους για τις επικείμενες απολύσεις. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους, ο συνολικός αριθμός των περικοπών έχει ανέλθει σε 1.500 θέσεις εργασίας.

 

Τέλος, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) το βασικό επιτόκιο, με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets) να παραμένει στα 375 δισ. στερλίνες. Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΒοE αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της χώρας, έως ότου διεξαχθεί το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, το οποίο θα καθορίσει το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

 

«Υπάρχουν ενδείξεις αβεβαιότητας σχετικά με το δημοψήφισμα, οι οποίες επιβαρύνουν μερικώς την οικονομική δραστηριότητα» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της Boe. «Αυτή η αβεβαιότητα, ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας στο α’ εξάμηνο του 2016» καταλήγουν οι Βρετανοί τραπεζίτες, τηρώντας στάση αναμονής, εν όψει των καταιγιστικών εξελίξεων.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ