Η επιστολή του Κατάρ στη Νορβηγία εξηγεί τη λογική πίσω από την προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη Ντόχα, διαπιστώνει το Bloomberg
Η προκαταρκτική συμφωνία της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Βενεζουέλας και του Κατάρ για πάγωμα της παραγωγής έχει ήδη ανακόψει τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και μια συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο που θα περιλαμβάνει κι άλλους παραγωγούς θα παρατείνει την ανάκαμψη αυτή, αναφέρει το υπουργείο Ενέργειας του Κατάρ σύμφωνα με το Bloomberg.
Αναλυτές και χρηματιστές εμφανίζονται προβληματισμένοι για ποιο ακριβώς λόγο οι παραγωγοί πετρελαίου καταβάλλουν τόσες προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Ντόχα στις 17 Απριλίου, όταν η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι το πάγωμα αυτό θα έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή του αργού. Η επιστολή του Κατάρ –μια πρόσκληση στη συνάντηση της Ντόχα που η Νορβηγία αρνήθηκε– δίνει κάποιες απαντήσεις, επισημαίνει το Bloomberg.
Το Κατάρ, που φιλοξενεί τις συνομιλίες μεταξύ τουλάχιστον 15 χωρών προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, είπε στο νορβηγικό υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας ότι το σχέδιο για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου έχει ήδη “αλλάξει το κλίμα στην αγορά πετρελαίου”, σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού Ενέργειας Μοχάμεντ Αλ Σάντα, που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Εάν συμφωνήσουν περισσότεροι παραγωγοί όπως η Νορβηγία, αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά στη διεθνή αγορά και θα ενισχυθεί η ανάκαμψη των τιμών, εκτίμησε το Κατάρ.
Η Νορβηγία δεν θα παρευρεθεί στις συνομιλίες της Ντόχα, όπως ανέφερε σε e-mail του στις 12 Απριλίου ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας. Άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ, όπως το Ομάν, το Αζερμπαϊτζάν και η Κολομβία, έχουν πει ότι θα συμμετάσχουν στη σύνοδο. Αρκετές χώρες που σκοπεύουν να αυξήσουν φέτος την παραγωγή τους, ιδιαίτερα το Ιράν και η Βραζιλία, έχουν πει ότι δεν θα συνταχθούν με ένα πάγωμα της παραγωγής.