Ξεπέρασε τα 124 δολάρια το μπρεντ

Πάνω από τα 124 δολάρια κυμαίνεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ και πάνω από τα 112 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν απρόσμενα την προηγούμενη εβδομάδα, και η απότομη εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ, προέτρεψε τους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια αργού.

 

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Ιουνίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε, προς στιγμήν, τα 124,81 δολάρια, για να υποχωρήσει, στη συνέχεια, στα 124,52 δολάρια, κερδίζοντας 67 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

 

Το αντίστοιχο προθεσμιακό συμβόλαιο του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε έως και στα 112,48 δολάρια. Αργότερα, υποχώρησε στα 112,14 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 69 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».

 

Το δολάριο εξασθένισε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009 έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται προς στιγμήν στα 1,4642 δολάρια ανά ευρώ. Τα στοιχεία, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, έδειξαν ότι την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν, απρόσμενα, κατά 2,32 εκατομμύρια βαρέλια. Τα αποθέματα σημείωσαν πτώση για πρώτη φορά από την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ οι αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, ανέμεναν αύξηση κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια.

 

Αναλυτές επισύρουν την προσοχή στη μεγάλη πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων αργού, και σε ενδείξεις για σταθερή ζήτηση στην Κίνα, για να υποστηρίξουν ότι ενδέχεται να είναι πρόωρες οι ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου από τα σημερινά υψηλά επίπεδα τιμών στις διεθνείς αγορές.

 

«Οι ανησυχίες για μεγάλη κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου είναι, κατά τα φαινόμενα, λανθασμένες αυτή τη στιγμή, δεδομένων των παγκόσμιων επιδόσεων στη ζήτηση, το πρώτο τρίμηνο του 2011», σημειώνεται σε έκθεση της Barclays Capital. Η προσδοκώμενη ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα σημείωσε αύξηση σε διψήφιο ποσοστό, για έκτο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο. Ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Φεβρουάριο, λόγω της εκτίναξης των τιμών στις διεθνείς αγορές και του ότι τα κινεζικά διυλιστήρια μείωσαν την παραγωγή τους για να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ