Οριακά πτωτικά κινούνται τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τη μη επίτευξη συμφωνίας για το «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής αργού.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.31) ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,16% στις 6.334 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,03% στις 10.049 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,21% στις 4.486 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση κατά 0,12% στις 342,39 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Caixabank διολισθαίνει σχεδόν κατά 3,80% λόγω της επικείμενης πρότασης εξαγοράς της BPI SA. Aπό την πλευρά τους, ARM Holdings, AG, Dialog Semiconductor υποχωρούν κατά 3% και η Centrica κατά 1,5%.
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ισχυρές απώλειες, καθώς το αδιέξοδο στη σύσκεψη της Ντόχα ωθεί τα συμβόλαια WTI στο -3,57% και τα 38,92 δολάρια και τα συμβόλαια Brent στο -3,20% και τα 41,72 δολάρια.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 3,36% στις 16.282 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,32% στις 2.008 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,35% στις 5.139 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε οριακά κατά 1,53% στις 3.078 μονάδες και της Σένζεν κατά 1,19% στις 517 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ σημείωσε απώλειες κατά 1,34% στις 21.031 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πρόταση για την πλήρη εξαγορά της πορτογαλικής τράπεζας Banco BPI SA ετοιμάζεται να καταθέσει η ισπανική CaixaBank SA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η ισπανική τράπεζα ήδη διαθέτει το 44,1% της BPI και η πρόταση που επίκειται να κατατεθεί, θα αφορά την απόκτηση του εναπομείναντος 55,9%.
Το προσφερόμενο αντίτιμο αναμένεται να καθοριστεί στα 906 εκατ. ευρώ (1,13 ευρώ/μετοχή). Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, θα διεξαχθεί έκτακτη ενημέρωση των αναλυτών και των επενδυτών από το διοικητικό συμβούλιο της CaixaBank.
Παράλληλα, Γερμανό πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) – αδελφό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία – ασκώντας έντονη κριτική στον Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CSU και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χανς – Πίτερ Φρίντριχ, μιλώντας στη Bild, τόνισε ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι Γερμανός και να υπηρετεί τη νομισματική σταθερότητα.
Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον του Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τον ότι προσφέρει υπερβολική ρευστότητα στις αγορές, ζημιώνοντας τους Ευρωπαίους αποταμιευτές. Σημειώνεται ότι η θητεία του Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ ολοκληρώνεται το 2019. Κριτική στον Ιταλό τραπεζίτη έχει ασκήσει κατά καιρούς, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρώντας στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.
Τέλος, με το ποσό των 4.300 στερλινών ετησίως θα επιβαρυνθούν τα βρετανικά νοικοκυριά, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., σύμφωνα με όσα προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. «Πρόκειται για ένα στοιχείο, το όποιο πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη» σημείωσε ο Βρετανός υπουργός και επανέλαβε ότι «η Βρετανία είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη εντός της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τυχόν Brexit θα οδηγήσει την εγχώρια οικονομία σε συρρίκνωση της τάξης 6% έως το 2030. «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. είναι κρίσιμης σημασίας για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας» υποστήριξε ο Όσμπορν, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον του Brexit – όπως άλλωστε, πράττει και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.