Το 2017 «βλέπει» η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) την ισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική οικονομική επιβράδυνση.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, το 2016 θα υπάρξει πτώση στην παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες εκτός του OPEC, γεγονός που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση από το επόμενο έτος.
Ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Fatih Birol, δήλωσε ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου έχουν μειώσει τις επενδύσεις κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια, με απότομες μειώσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική και τη Ρωσία.
«Φέτος, περιμένουμε τη μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή πετρελαίου εκτός χωρών του OPEC των τελευταίων 25 χρόνων, περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα. Την ίδαι στιγμή, η παγκόσμια ζήτηση είναι αδύναμη, εξαιτίας των συνθηκών στην Ινδία, την Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια αυτά λειτούργησαν θετικά στην αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να διαγράφουν τις απώλειες.
Έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα, σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό, στα 45,23 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του Brent ενισχύθηκε στα 46,1 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 30 σεντς.
Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε στα 43,62 δολάρια το βαρέλι πριν ενισχυθεί στα 44,43 δολάρια.
«Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει στις αγορές πετρελαίου, τουλάχιστον προς το παρόν» αναφέρουν οι αναλυτές της Bernstein Research.
Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την αγορά νωρίτερα, ήταν η Ρωσία και το Ιράν. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε υψηλά ρεκόρ 12 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ενώ το Ιράν, αποφασισμένο να επανακτήσει το μερίδιο αγοράς που είχε πριν τις κυρώσεις, επανέλαβε την πρόθεσή του να ανεβάσει την παραγωγή στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Οποιαδήποτε ελπίδα για την εξισορρόπηση της αγοράς από την υπερπροσφορά εξαρτάται από την αμερικανική παραγωγή», υποστηρίζει η γαλλική BNP Paribas.