Πτωτικά έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ηγείται των απωλειών, εξαιτίας των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά περισσότερο από 100 μονάδες, με τη μετοχή της Travelers Cos. να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 6%, επειδή ανακοίνωσε κέρδη κατά 10% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του 2015. Ο δείκτης πάλεψε για να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 18.000 μονάδων, αφότου το κέρδισε τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015.
Απώλειες άνω του 1% κατέγραψε η μετοχή της Apple στη Wall Street, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει σε περιοχή bear market. Οι μετοχές διαπραγματεύονται 21% χαμηλότερα από το υψηλό 52 εβδομάδων που ήταν στα 134,54 δολάρια ανά μετοχή στις 28 Απριλίου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι με τον όρο bear market εννοείται η υποχώρηση μίας μετοχής κατά 20% από τα πρόσφατα υψηλά της.
Στα εμπορεύματα, οι μηνιαίες εισαγωγές αργού της Κίνας αυξήθηκαν τον Μάρτιο, ενώ η εβδομαδιαία παραγωγή αργού των ΗΠΑ υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, ωστόσο οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγοί πετρελαίου δεν κατάφεραν να επιτύχουν συμφωνία για το ανώτατο όριο παραγωγής και τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά $1 ή 2,3%, για να κλείσει στα 43,18 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στο ICE του Λονδίνου, το Brent Ιουνίου έχασε 2,40% ή $1,1 στα 44,71 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, στην Ευρώπη οι ευρωπαϊκές αγορές τερμάτισαν τη συνεδρίαση κατά την οποία παρουσίασαν πολλές εναλλαγές προσήμων σε αρνητικό τελικά έδαφος, μετά από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις με κέρδη, αφού η ΕΚΤ επανέλαβε τον στόχο της να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και την ασθενή ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να περιμένει τα επιτόκια της να παραμείνουν στα “τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα” για παρατεταμένη χρονική περίοδο και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να πετύχει την επιστροφή του πληθωρισμού πιο κοντά στον στόχο του 2%, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi διαβεβαιώνοντας εκ νέου τις αγορές ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ευρωζώνη.
Δείκτες-Στατιστικά
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 113,75 μονάδες (0,63%) και κλείνοντας στις 17.982,52 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 2,24 μονάδων (0,05%) φτάνοντας τις 4.945,89 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 10,92 μονάδων (0,52%) κλείνοντας τις 2.091,48 μονάδες. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.
Στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Chicago Fed η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συνέχισε να χάνει momentum υπό το βάρος της βιομηχανικής παραγωγής και της βραδύτερης κατασκευαστικής δραστηριότητας, ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει προκλήσεις μετά από μια δυναμική εκκίνηση έτους.
Ειδικότερα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας για τις ΗΠΑ, της Chicago Fed υποχώρησε στις -0,44 μονάδες τον Μάρτιο από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των -0,38 μονάδων του Φεβρουαρίου. Το Ιανουάριο ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 0,28 μονάδες. Τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομική ανάπτυξη κινείται κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο, αναφέρει η Chicago Fed.
Την ίδια στιγμή απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα από την Philadelphia Fed. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε τον Απρίλιο εκ νέου σε αρνητικό έδαφος υποδηλώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας ενδέχεται να συνεχίζει να αγωνίζεται για να ξεπεράσει τις οικονομικές αντιξοότητες.
Ειδικότερα, ο μηνιαίος δείκτης της Philadelphia Fed υποχώρησε στις -1,6 μονάδες, αφού πρώτα κατάφερε τον Μάρτιο να βρεθεί σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις 10,5 μονάδες τον Απρίλιο.
Τα επί μέρους στοιχεία είναι ακόμη χειρότερα. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών, που σηματοδοτεί την μελλοντική δραστηριότητα, βρέθηκε στο μηδέν. Ο δέικτης τρεχουσών αποστολών βυθίστηκε στις -10,8 μονάδες. Ο δείκτης εργαζομένων υποχώρησε στις -18,5 μονάδες και ο δείκτης που καταγράφει τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας διαμορφώθηκε στις -16,7 μονάδες.
Θετικές ωστόσο είναι οι ενδείξεις από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καθώς ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδό των τελευταίων 42 ετών.
Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 6.000 στις 247.000 κατά το 7ήμερο που ολοκληρώθηκε στις 16 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα της 24ης Νοεμβρίου του 1973.
Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας τον τελευταίο μήνα υποχώρησε κατά 4.500 χιλ. στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 260.500, επίσης κοντά στα μετά κρίσης χαμηλά, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων εξομαλύνει τις απότομες διακυμάνσεις στα πιο ασταθή εβδομαδιαία στοιχεία και θεωρείται μία πιο ακριβής πρόβλεψη των τάσεων στην αγορά εργασίας.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στο μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της General Motors (κερδίζει 0.69% προσυνεδριακά), καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα α΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν και τα κέρδη της Bank of New York Mellon τα οποία αυξήθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο καθώς περιέκοψε τις δαπάνες και παρουσίασε αύξηση των εσόδων από τόκους, από τις υψηλότερες επιδόσεις. Στο μεταξύ, μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση εσόδων της Verizon, εξαιτίας των χαμηλών αποτελεσμάτων στο τμήμα wireless δραστηριοτήτων.