Ανοδικό come back για τις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, παρά το αρνητικό ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.

 

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή (14.17), ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,07% στις 6.208 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,55% στις 10.016 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη κατά 0,65% στις 4.369 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,55% στις 339,52 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Credit Agricole εμφανίζει κέρδη κατά 1,36% και της Banca Popolare di Milano κατά 2,05%. Στον ενεργειακό κλάδο αντίθετα, οι μετοχές των Rio Tinto και Anglo American υποχωρούν κατά 1,25% και 2,4% αντίστοιχα.

 

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου καταγράφει απώλειες, για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες, καθώς τα συμβόλαια WTI διολισθαίνουν κατά 1,32% στα 48,72 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,30% στα 49,99 δολάρια.

 

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,36% στις 16.182 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε άνοδο κατά 0,09% στις 1.983 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,41% στις 5.278 μονάδες.

 

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,22% στις 2.895 μονάδες, ενώ της Σένζεν υποχώρησε κατά 0,14% στις 499 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ κατέγραψε κέρδη κατά 0,70% στις 20.653 μονάδες.

 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ εκτιμούν ότι διαθέτουν όλα τα κατάλληλα εργασία, προκειμένου να δράσουν άμεσα και να αποτρέψουν το καταστροφικό σενάριο της κατάρρευσης των αγορών.

 

Παράλληλα, το τετραετές σχέδιο αναδιάρθρωσής της έδωσε στη δημοσιότητα η AXA, στοχεύοντας στην αύξηση της κερδοφορίας και στη μείωση των δαπανών. Συγκεκριμένα, τα ανακοινωθέντα μέτρα αποβλέπουν στην αύξηση των κερδών κατά 3% έως 7% ετησίως, στην ενίσχυση των ταμειακών ροών στα 28 – 32 δισ. ευρώ και στη μείωση των δαπανών κατά 2,1 δισ. ευρώ.

 

Στο μεταξύ, εταιρικά ομόλογα, αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ, αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων στις χώρες της Ευρωζώνης. Συνολικά, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του προγράμματος, η ΕΚΤ έχει προβεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων 2,25 δισ. ευρώ, με τον μηνιαίο στόχο να ορίζεται στα 8 δισ. ευρώ.

 

Η ΕΚΤ, όπως έχει επισημάνει, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει – τουλάχιστον έως τις 18 Ιουλίου – το είδος των ομολόγων που έχει αγοράσει. Διευκρινίζεται ότι επιλέξιμα είναι μόνο τα ομόλογα εταιρειών, τα οποία αξιολογούνται ως «επενδύσιμα» από τους βασικούς οίκους αξιολόγησης (Fitch, S&P, Moody’s, DBRS).

 

Στη Βρετανία, την περικοπή 900 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Οι περικοπές θα αφορούν κυρίως, υποστηρικτικές και τεχνολογικές θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η βρετανική τράπεζα έχει προβεί στην απόλυση του 5% του συνολικού της εργατικού δυναμικού.

 

Όσον αφορά τη Γερμανία, αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των αναλυτών – επενδυτών για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αυξήθηκε στις 19,2 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 6,4 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 4,8 μονάδες, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με το βρετανικό δημοψήφισμα. Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών οικονομικών συνθηκών ενισχύθηκε κατά 1,4 μονάδες, στις 54,5 μονάδες.

 

Την ίδια ώρα, αύριο ξεκινάει το πρόγραμμα χορήγησης τετραετών δανείων με μηδενικό επιτόκιο (TLTRO-II) προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο πλαίσιο της προσπάθεια της ΕΚΤ να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η συνολική ρευστότητα προς τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι πιθανόν να αγγίξει τα 50 δισ. ευρώ.

 

Το επιτόκιο αρχικά, θα ισούται με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μηδενικό. Αργότερα, ωστόσο, μπορεί να μειωθεί έως το ύψος του επιτοκίου καταθέσεων, δηλαδή στο -0,4%, υπό την προϋπόθεση οι τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν κατά 2,5% έως τον Ιανουάριο του 2018.

 

Συγχρόνως, αποδεκτό έκανε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απορρίπτοντας τις γερμανικές προσφυγές. Η απόφαση του δικαστηρίου βάζει τέλος σε μία πολυετή δικαστική διαμάχη μεταξύ της ΕΚΤ και της Bundesbank, στον απόηχο της απόφασης του Μάριο Ντράγκι, το 2012, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης.

 

Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο φέρει το όνομα Outright Μonetaty Τransactions (OMT), φημολογείται ότι θα τεθεί σε ισχύ, σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ