Ασκήσεις ισορροπίας στις αγορές

Σε ισορρόπηση οδηγούνται σταδιακά οι αγορές, μετά το σοκ του Brexit, που οδήγησε την Παρασκευή σε κατάρρευση τους δείκτες όλων των χρηματιστηρίων, ενώ η στερλίνα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 11%.

 

Η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζιτών οδήγησε σε ανάκαμψη τους «τραυματισμένους» δείκτες, ενώ η στερλίνα και τα εμπορεύματα ενισχύθηκαν για πρώτη φορά, στην τρίτη συνεδρίαση μετά το δημοψήφισμα.

 

Αναλυτικά, μετά το νέο sell off την Δευτέρα και την συνολική εξαφάνιση πάνω από 3 τρισ. δολ. αξιών στις αγορές, η Ασία κινείται σήμερα με πτώση μεν αλλά πιο σταθεροποιητικά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Τα futures των ευρωπαϊκών δεικτών κινούνται σε θετικό έδαφος.

 

Η στερλίνα ενισχύεται τεχνικά έχοντας υποχωρήσει 11% το προηγούμενο διήμερο, ενώ το δολάριο διέκοψε το μεγαλύτερο ράλι από το 2011.

 

Η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας προχώρησε σε δημοσιονομική χαλάρωση 17 δισ. δολ., ενώ και στην Ιαπωνία, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια παρέμβασης, όπως ένα πακέτο 20 τρισ. γεν για την αγορά. Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σ. Άμπε, είχε σύσκεψη για το θέμα, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο κεντρικό τραπεζίτης, Χαρουχίκο Κουρόντα.

 

Η απόδοση των ομολόγων στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα βρίσκονται σε νέα χαμηλά, σημάδι ότι το επόμενο βήμα στις ΗΠΑ από τη Fed θα είναι μια μείωση.

 

«Πιθανότατα θα έχουμε χαλαρότερες νομισματικές πολιτικές σε σχέση με πριν. Καθώς οι εκτιμήσεις είναι πλέον αρνητικές για την παγκόσμια οικονομία, η νομισματική χαλάρωση θα παραμείνει για όσο μένει η αβεβαιότητα» σχολιάζει ο Tim Schroeders, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Pengana Capital Ltd.

 

 Νομίσματα


Η στερλίνα ενισχύεται 0,5%, το γεν κινείται σταθεροποιητικά, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 4%, τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, ενώ ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg υποχωρεί 0,4%.

 

«Μετά από τέτοιες διακυμάνσεις τα νομίσματα βρίσκονται σε ένα bear market ριμπάουντ και το δολάριο δεν ξεφεύγει από τις κινήσεις αυτές. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο προσωρινό γιατί οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις συνέπειες του Brexit. Δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες για την επόμενη μέρα, οπότε τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει» αναφέρει η Masafumi Yamamoto, επικεφαλής αναλύτρια στην Mizuho Securities Co.

 

Ράλι για το δολάριο Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας.

 

Ασιατικές αγορές


Ο MSCI Asia Pacific ενισχύεται 0,1%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και 1,2%. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία συνεχίζουν την πτώση, λόγω της μεγάλης έκθεσης στη βρετανική οικονομία, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν ενισχύονται.

 

Το μπαράζ υποβαθμίσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών, επηρέασε αρνητικά και τις τράπεζες στην Αυστραλία, με τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 1%.

 

Η ANZ υποχώρησε 1,1% και η NAB κατά 0,45%


«Οι βρετανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταστράφηκαν, ήταν το χειρότερο διήμερο στην ιστορία τους» σημειώνει ο αναλυτής αγορών της IG, Chris Weston.

 

Στο Τόκιο, το γεν κράτησε τα κέρδη του, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρήσουν ξανά. Η υποχώρησε έως και 3,75%, η Nissan κατέγραψε πτώση 1,6% και η Honda 1,7%. Η μετοχή της Takata «βούτηξε» σχεδόν 7%.

 

Εμπορεύματα


Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 1,6% στα 47,05 δολάρια, ενώ ο χαλκός και το νικέλιο ενισχύθηκαν κατά 1,2%.

 

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 0,7%, έχοντας ενισχυθεί κατά 5,4% τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

 

«Αυτού του είδους τα ράλι ακολουθούνται συνήθως από μια δόρθωση κι αυτό βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν λέμε ότι η αβεβαιότητα για το Brexit έχει τελειώσει επομένως υπάρχει προοπτική ανόδου για τον χρυσό» σχολιάζει ο David Lennox, αναλυτής εμπορευμάτων στην Fat Prophets.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ