Με θετικά πρόσημα εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δέχονται ώθηση από το ευοίωνο κλίμα των διεθνών αγορών.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.58) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,38% στις 561,85 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κέρδη κατά 0,57% στις 1.525,63 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε μέτρια επίπεδα, καθώς διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 32 ενισχύονται, πέντε υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα ανοδικά κατά 3,56% στις 580,68 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει άνοδο κατά 3,02%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,18%, η Eurobank κατά 4,18% και η Alpha Bank κατά 3,91%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Intrakat εμφανίζει κέρδη κοντά στο 9% ενώ στο 3% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Intracom Holdings. Aνοδικά κατά 2,42% κινείται και η μετοχή της Σαράντης, όπως επίσης και της Viohalco (1,57%). Στον αντίποδα, η Flexopack διολισθαίνει κατά 10% και η ΕΚΤΕΡ κατά 8%.
Σχολιάζοντας το κλίμα στους διαδρόμους του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο Στρατής Πολυχρονέας, αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει τα εξής: Το περιβάλλον ανεξάντλητης ρευστότητας “σπρώχνει” τους Θεσμικούς επενδυτές στην ανάληψη ολοένα και μεγαλύτερου ρίσκου, το οποίο βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται στις προσφερόμενες αποδόσεις. Μάλιστα το περιβάλλον αυτό αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την Τράπεζα της Αγγλίας (στην σημερινή συνεδρίαση ενδέχεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά τις 05/03/2009), αλλά και από την Ιαπωνική Κυβέρνηση, η οποία στον “πόλεμο” κατά του αποπληθωρισμού, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μείγμα διαρθρωτικών αλλαγών και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει: «Για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και τον Γενικό Δείκτη, με την υπέρβαση της αντίστασης των 548 μονάδων, ακυρώθηκε το σενάριο σχηματισμού ‘bearish pennant’, αλλά ο κίνδυνος σχηματισμού ‘bearish flag’ παραμένει πιο ορατός από ποτέ. Θα αποτραπεί μόνο με κλείσιμο του άνω ορίου της πιθανολογούμενης ‘σημαίας’ , δηλαδή των 556,5 μονάδων. Ο κίνδυνος θα αυξηθεί υπέρμετρα αν την αποτυχημένη απόπειρα υπέρβασής των, την ακολουθήσει παραβίαση της στήριξης των 540 μονάδων. Αν αντέξει, θα δοθεί και νέα ευκαιρία στον Δείκτη να απειλήσει το άνω όριο της προαναφερόμενης ‘σημαίας’, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αυτήν την φορά και με στόχο τις 571 μονάδες. Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι από την υπέρβαση των 556 μονάδων, ή την παραβίαση των 540 μονάδων, θα κριθεί, μάλλον, η βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη.
Για την περίπτωση του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών από τις 725 μονάδες διέρχεται η πλησιέστερη αντίσταση και αποτελεί το κάτω όριο ‘διακεκαυμένης ζώνης’ που εκτείνεται μέχρι την άνω γραμμή του ‘δίκρανου του Andrew’ στις 791 μονάδες. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι, η υπέρβασή της άνω γραμμής, υπό τις παρούσες συνθήκες και αν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στο γνωστό, καυτό πρόβλημα που ταλανίζει τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, είναι μάλλον απίθανη. Από την αντοχή της στήριξης των 665 μονάδων θα κριθεί το ανοδικό momentum. Είναι απλά ζήτημα χρόνου η δοκιμασία της».
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ορίζεται τριμελής επιτροπή η οποία θα έχει ως έργο την καταλληλότητα των σκύλων που θα αναλάβουν να ανιχνεύουν «ρευστά διαθέσιμα». Προφανώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να θωρακιστεί ενόσω διαρκούν τα capital controls και θέτει αναλυτικά, μέσω της απόφασης, τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο κατάλληλος σκύλος προκειμένου να αναλάβει το έργο.
Από την πλευρά του, αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, κατά τις εργασίες του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) την Τετάρτη. Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του έτους, (με το 2016 πάντως να κλείνει αρνητικά στο 0,3%) και ανάπτυξη 2,5% και 3% για το 2017 και 2018 αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), η οποία θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα προτείνει βελτιωτικές παρεμβάσεις προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ), ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Η ΕΓΔΙΧ, η οποία συστήνεται με τον Νόμο 4389/2016, θα κινείται στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των δανειοληπτών.
Τέλος, στα 87,2 δισ. ευρώ μειώθηκε κατά τον μήνα Ιούνιο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που παρέχει το Ευρωσύστημα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), από τα 95,7 δισ. ευρώ τον Μάιο. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος, ο δανεισμός των τραπεζών από τον ELA μειώθηκε, στο τέλος Ιουνίου, στα 54,4 δισ. ευρώ από 64,8 δισ. ευρώ τον Μάιο.