Οι προβλέψεις των διεθνών αναλυτών στην αρχή του έτους για την πορεία των επιμέρους κεφαλαιαγορών σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διαψευσθεί στο πρώτο 7μηνο του έτους.
Παρατηρούμε ότι τα Α/Κ που έχουν ως επενδυτικό σκοπό την δραστηριοποίησή τους στις αναπτυσσόμενες αγορές είναι τα περισσότερο κερδισμένα από πλευράς απόδοσης.
Πράγματι, τα Ομολογιακά Α/Κ Κρατικά Αναπτυσσομένων Αγορών έχουν την υψηλότερη μέση απόδοση με 8,60% (δυστυχώς το δείγμα όμως δεν είναι αντιπροσωπευτικό, διότι στην Ελληνικά αγορά των Α/Κ λειτουργεί ένα μόνον Α/Κ τέτοιου τύπου – σε συνδυασμό όμως με Α/Κ Ξένων Κεφαλαιαγορών ιδίου σκοπού είναι από τις περισσότερο κερδισμένες κατηγορίες Α/Κ). Υψηλές αποδόσεις επέτυχαν τα Α/Κ αυτής της κατηγορίας μάλιστα στην περίοδο μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα.
Επίσης, η υποκατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών έρχεται 2η σε μέση απόδοση με 6,22%. Οι συγκεκριμένες αγορές (πλην Κίνας) σχεδόν στο σύνολό τους έδωσαν καλές αποδόσεις στην μέχρι τώρα διάρκεια του έτους. Εξίσου υψηλή μέση απόδοση με 4,50% έχουν επιτύχει τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος.
Αντίθετα, υψηλές απώλειες της τάξεως του -10,75% έχουν σημειώσει τα Α/Κ Ευρωζώνης. Θυμίζουμε ότι οι διεθνείς αναλυτές, κατά την έναρξη του έτους, είχαν ιδιαίτερη συμπάθεια στις προβλέψεις τους για τις Αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης, αλλά και της Ιαπωνίας. Δυστυχώς, μέχρι τη στιγμή αυτή δεν έχουν επαληθευθεί για την φετινή χρονιά.
Σημαντικό βέβαια, είναι το γεγονός ότι έχουν καλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις απώλειες μετά το «ναι» του Brexit. Μία από τις κεφαλαιαγορές που δεν έχει καλύψει αυτές τις απώλειες (περιμένοντας ίσως τα stress test των Ευρωπαϊκών τραπεζών) είναι η Ελληνική. Αποτέλεσμα είναι οι μέσες απώλειες της κατηγορίας των Μετοχικών Α/Κ Δείκτη και των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας να αγγίζουν το -10,36% και -9,93% αντιστοίχως.
Ιδιαίτερα κερδισμένοι είναι οι «λεγόμενοι συντηρητικοί» επενδυτές που έχουν εμπιστευθεί κατηγορίες με προϊόντα χαμηλότερου επενδυτικού κινδύνου. Οι μέσες αποδόσεις αυτών των κατηγοριών είναι πολύ καλές, σε σύγκριση μάλιστα με τα αρνητικά επιτόκια που υπάρχουν στην Ευρώπη. Αναφερόμαστε στις μέσες αποδόσεις των Ομολογιακών Α/Κ διαφόρων τύπων και υποκατηγοριών που κυμαίνονται σε εύρος από 1,98% (Fund of Funds Ομολογιακά) μέχρι και 2,67% (Ομολογιακά Μη Κρατικά Α/Κ Υψηλής Απόδοσης).
Οι κατηγορίες αυτές επέτυχαν επίσης υψηλές αποδόσεις κυρίως στο διάστημα μετά το Brexit λόγω της στήριξης που υπήρξε στις κεφαλαιαγορές μέσω των κεντρικών τραπεζών.
Δυστυχώς, όμως οι Έλληνες επενδυτές, παρά τις καλές αποδόσεις των περισσοτέρων κατηγοριών Α/Κ δεν έδειξαν την απαραίτητη εμπιστοσύνη προς τον Θεσμό. Αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση του Ενεργητικού κατά 9,50% στα 6,551 δις €. Οι απώλειες Ενεργητικού πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν από εξαγορές μεριδίων της τάξεως του 8,51% που αντιστοιχούν σε υψηλή αξία εκροών κεφαλαίων συνολικής αξίας 664,288 εκατ. €.
Είναι σημαντικό για τον Θεσμό της Ελληνικής αγοράς Α/Κ να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη των επενδυτών.
Είναι επίσης ζητούμενο να αναλυθεί προς τα πού κινήθηκαν αυτές οι εκροές, καθώς αυτές οι απώλειες κεφαλαίων παρατηρούνται σε μία περίοδο όπου λόγω capital controls τα κεφάλαια δεν μπορούν να διοχετευθούν προς το εξωτερικό ή και τα καταθετικά επιτόκια είναι πλέον ιδιαιτέρως χαμηλά.
Ακόμη και αν αναλογισθούμε ότι μετακινήθηκαν προς asset management διαφόρων εταιριών, πάλι η άσκηση δεν βγαίνει διότι είτε θα έπρεπε να αγορασθούν απευθείας Ελληνικές μετοχές, είτε Ελληνικά ομόλογα, είτε τότε να επιστρέψουν και πάλι προς τον θεσμό και να επενδυθούν σε Α/Κ Εξωτερικού αλλά μέσω αυτών των Α/Κ που διαχειρίζονται οι Ελληνικές ΑΕΔΑΚ.