Σχεδόν μηδενικό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το θέρος έχει επηρεάσει σημαντικά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Λίγο μετά το «άνοιγμα» της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,14% στις 561,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει άνοδο κατά 0,25% στις 1.491,41 μονάδες. Ο τζίρος βρίσκεται σε επίπεδα κάτω του 1 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 17 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και επτά παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,28% στις 495,44 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,78%, η Eurobank κατά 0,45% και η Alpha Bank κατά 0,53%. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει άνοδο κατά 0,56%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Jumbo και Μυτιληναίου καταγράφουν κέρδη κατά 1,62% και 1,31% αντίστοιχα, ενώ στο 0,80% διαμορφώνεται η άνοδος για τον Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, η Motor Oil διολισθαίνει κατά 1,16% και η Viohalco κατά 0,79%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πρώτη Ελληνική Τιτλοποίηση Επιχειρηματικών Δανείων από το 2007 ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα που θα αντλήσει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση έως και 300 εκατ. ευρώ μέσω της τοποθέτησης χρεογράφων υψηλής εξασφάλισης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Τα χρεόγραφα έχουν αξιολογηθεί με BB από τον οίκο αξιολογήσεων S&P και Β- από τον οίκο αξιολογήσεων Fitch. Τα χρεόγραφα υποβλήθηκαν και άντεξαν προσομοιώσεις επενδυτικής διαβάθμισης (ΒΒΒ) και από τους δύο οίκους αξιολόγησης και αξιολογήθηκαν με την ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση που δύναται να λάβουν ελληνικά χρεόγραφα.
Την ίδια ώρα, να επικοινωνήσουν μαζί της και να ενημερωθούν για τα περιθώρια διευκόλυνσης της αποπληρωμής των δανείων τους καλεί τους δανειολήπτες η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Παράλληλα, καλεί τους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο της μηνιαίας οφειλής, να καταβάλουν έγκαιρα το ποσό που μπορούν να διαθέσουν και να επικοινωνήσουν μαζί της, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή λύση.
Τέλος, σε δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα και για μακρά χρονική περίοδο, που ξεκινά από το 1981 και φθάνει έως τις μέρες μας, αναφέρεται η εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία κατηγορούνται 45 τεχνικές εταιρείες (σχεδόν το σύνολο του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου, συν ορισμένες ξένες εταιρείες) για τη δημιουργία καρτέλ.