Εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνονται τις τελευταίες 29 εβδομάδες, για διάστημα δηλαδή μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας EPFR Global.
Η διάρκεια των εκροών είναι η μεγαλύτερη από το 2002, όταν η παραπάνω εταιρεία άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτή που είχε καταγραφεί στην περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν σημειώθηκαν εκροές για 27 εβδομάδες που τερματίσθηκαν τον Φεβρουάριο του 2008. Λίγοι βλέπουν να σταματούν σύντομα οι αρνητικές ροές, με τα εταιρικά κέρδη να είναι αδύναμα, τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε όλη την Ευρώπη και το πολιτικό τοπίο να είναι ρευστό, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει πτώση 6,1% φέτος έναντι κερδών 6,2% που καταγράφει ο αμερικανικός δείκτης S&P 500. Οι επενδυτές τοποθέτησαν πέρυσι χρήματα σε ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς ανέμεναν αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκροές από τις αμερικανικές μετοχές, επειδή θα έπλητταν την κατανάλωση των Αμερικανών. Με την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), όμως, να μην έχει αυξήσει τα επιτόκια φέτος, οι ροές αυτές αντιστράφηκαν. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γιέλεν διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν ακόμη και από τον επόμενο μήνα.
Οι εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν καταγραφεί έως τώρα φέτος ανέρχονται σε 86 δισ. δολάρια και αντιστοιχούν σε πάνω από δύο τρίτα των περυσινών εισροών, ύψους 123 δισ. δολαρίων. Οι προσδοκίες για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένουν χαμηλές. Τα προβλεπόμενα σε ορίζοντα του επόμενου 12μηνου κέρδη ανά μετοχή αποκλίνουν την τελευταία πενταετία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Για τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 προβλέπεται τώρα αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 17%, ενώ για τις εταιρείες του Stoxx Europe 600 αναμένεται μείωση κατά 30% (σε δολάρια).