Ήπιες πιέσεις δέχεται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος των απωλειών.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,17% στις 577,30 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει απώλειες κατά 0,18% στις 1.551,94 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,48 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,36% στις 534,01 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα διολισθαίνει κατά 1%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,35%, η Eurobank κατά 2,04% και η Alpha Bank κατά 1,12%.
Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα υποχωρεί κατά 1,55% ενώ στο 2% διαμορφώνονται οι απώλειες για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Folli-Follie ενισχύεται κατά 1,30% και του ΟΛΠ κατά 1,66%.
«Η αγορά, με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, βρίσκεται σε μία μεγάλη συσσώρευση, περιμένοντας ουσιαστικά τα σημάδια εκείνα που μπορούν και πάλι να δώσουν την απαρχή μίας προσπάθειας ανάπτυξης» σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
«Η χώρα δημοσιονομικά έχει διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με το πρόβλημα της να είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη. Όταν αυτό συμβεί τότε τα κεφάλαια τόσο αυτά που ήδη επενδύουν όσο και καινούργια, θα εισρεύσουν στη χώρα τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο» προσθέτει.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 800 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Τον προηγούμενο μήνα, είχε σημειωθεί αύξηση 1,2 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, βάσει των ίδιων στοιχείων. Από τις αρχές του έτους, το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθε σε 7,618 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, κέρδη προ φόρων, ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2016, η Εθνική Ασφαλιστική, έναντι κερδών 59,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η μείωση των κερδών αποδίδεται, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, στον σχηματισμό αυξημένων τεχνικών αποθεμάτων για τον κλάδο ζωής και στα μειωμένα έσοδα επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, με σύσταση overweight και τιμή – στόχο τα 5 ευρώ ξεκινά η Euroxx την κάλυψη του τίτλου της Fourlis, επισημαίνοντας ότι η προοπτική ανάκαμψης των κερδών δεν αποτιμάται στην τρέχουσα τιμή της μετοχής. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι με βάση το EB/EBITDA για το 2017 στο 5,4, η μετοχή διαπραγματεύεται με discount έναντι των ομοειδών εταιρειών, εγχώριων και ξένων, αλλά και έναντι του ιστορικού μέσου όρου. Το περιθώριο ανόδου μέχρι την τιμή-στόχο διαμορφώνεται στο 34%.
Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς της θυγατρικής της Fourlis (Housemarket A.E.) για άντληση ποσού από 15 έως 40 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης έως 40.000.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών.
Συγχρόνως, με μερίδιο αγοράς 39,34%, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ βρέθηκε στην πρώτη θέση της κατάταξης μεταξύ των μελών του Χ.Α. για τον τζίρο του προηγούμενου μήνα. Ακολουθεί η Euroxx με 11,43%, η Eurobank Equities με ποσοστό 8,66%, η Εθνική Χρηματιστηριακή με 4,77% και η Επενδυτική Τράπεζα με μερίδιο αγοράς 4,25%.
Τέλος, τo δ.σ. της ΑthexClear ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του, την παραίτηση των Prelium ΑΕΠΕΥ και Άτλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ από άμεσα εκκαθαριστικά μέλη της αγοράς αξιών.