Οι κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν περισσότερες από τις ζημιογόνες, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, γεγονός που έχει να συμβεί από το 9μηνο του 2010.
Σύμφωνα με την Beta ΑXΕΠΕΥ από το 40 / 60 η σχέση γύρισε στο 54 / 46 και ακόμα και αν τόσες εταιρίες υπολείπονται (12μηνοι ισολογισμοί συν εταιρίες που παραδοσιακά δυσκολεύονται να ανακοινώσουν), η σχέση θα έρθει οριακά στο 50 / 50 αφού υπάρχει ένας «αέρας» 13 κερδοφόρων εταιριών.
Η αντιστροφή αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι οι εταιρίες πλέον κατάφεραν να ισορροπήσουν τα δεδομένα της ζήτησης με το οργανικό τους κόστος, βελτιώνοντας τα λειτουργικά περιθώρια, έμαθαν να ζουν χωρίς τη συνδρομή της τραπεζικής ρευστότητας και εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των μικρών ή αδύναμων εταιριών στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης, αποκτώντας υγιή μερίδια αγοράς.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν αυξητικό αποτέλεσμα στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου.
Οι επισφάλειες του Μαρινόπουλου χαμήλωσαν το τελικό αποτέλεσμα κατά 35 εκατ. ευρώ, η καταγραφή έκτακτου εξόδου στην ΔΕΗ είχε επίπτωση 48,3 εκατ. ευρώ στα προ φόρων μεγέθη της, οι απομειώσεις στους δύο κατασκευαστικούς ομίλους είχαν αρνητική επίδραση 37 εκατ. ευρώ στην προ φόρων κερδοφορία τους. Μικρότερης έκτασης μη επαναλαμβανόμενα αρνητικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στον ΟΤΕ (7,7 εκατ. ευρώ), στον Φουρλή (2,6 εκατ. ευρώ) ενώ τα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ έχουν φορολογηθεί φέτος με 500 μονάδες βάσης στερώντας 25 εκατ. ευρώ περίπου από τα λειτουργικά κέρδη. Στον αντίποδα οι διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων ήταν θετικές για τα δύο διυλιστήρια της χώρας (+34 εκατ. ευρώ προ φόρων) ενώ σημαντικά έκτακτα παρατηρούνται σε Σελόντα, ΑΒΑΞ και Lavipharm.
Η μείωση του τζίρου κατά 5,4% προέρχεται αποκλειστικά από τον κλάδο διύλισης (-21%) λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου κατά την διάρκεια του α’ εξάμηνου και του ειδικού βάρους (-21,5%) που έχει ο κλάδος στο σύνολο. Αν εξαιρεθούν οι εταιρίες ο τζίρος δείχνει οριακή μείωση (-0,1%) με δυνατή συνεισφορά από κατασκευές (+19%) και Λιανικό εμπόριο (+9%).
Δεδομένης της ύφεσης που έχει καταγραφεί στο α’ εξάμηνο (0,9%) η διατήρηση του τζίρου σε ίδια επίπεδα είναι ικανοποιητική και έχει ενισχυθεί από την εξαγωγική προσπάθεια ή τις δραστηριότητες των θυγατρικών στο εξωτερικό.
Η λειτουργική κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 4,8% αντανακλώντας βελτίωση στα οργανικά περιθώρια φθάνοντας στο 13,26% (από 11,97% πέρυσι) και είναι το υψηλότερο μέγεθος που έχει παρατηρηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η βελτίωση στα λειτουργικά περιθώρια έχει καλύψει πάνω από το μισό των απωλειών από το καταγεγραμμένο εύρος διακύμανσης των λειτουργικών περιθωρίων από την περίοδο εφαρμογής των διεθνών λογιστικών προτύπων (3,8% – 17,9%).
Στο σύνολο των εισηγμένων εταιριών η καταγραφή της ζημιάς (3,03 δις ευρώ) από την πώληση της Finansbank στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας έχει επηρεάσει την συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων. Εφόσον εξαιρεθεί η Εθνική από το δείγμα οι εισηγμένες εμφανίζουν καθαρή κερδοφορία 992,5 εκατ. ευρώ η οποία προέρχεται σε σημαντικό βαθμό (873 εκατ. ευρώ) από τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες.
Επισημαίνεται ότι η ζημιά της Finansbank έχει ήδη καταχωρηθεί στα κεφάλαια στο τέλος του 2015 χωρίς να επηρεάζεται η ενεργοποίηση της ρήτρας των αναβαλλόμενων κεφαλαίων που θα επέφερε απομείωση των υφιστάμενων μετόχων. Η προσθήκη της Jumbo στα μεγέθη της χρήσης με βάση τα εκτιμώμενα αποτελέσματα θα ανεβάσει το τελικό μέγεθος πάνω από το 1 δισ. ευρώ, μια επίδοση που για την περίοδο του α’ εξαμήνου οι εισηγμένες είδαν για τελευταία φορά το 2009.
Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώνεται σε 2,88% έναντι 1,62% πέρυσι σημαντικά το οποίο ναι μεν δείχνει τάσεις θετικής αποκλιμάκωσης (0,13% στο α’ εξάμηνο του 2014, -1,13% στο α’ εξάμηνο του 2013) παραμένει ωστόσο στην ευαίσθητη ζώνη με περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης νέων επισφαλών απαιτήσεων από τις μεσαίες και μικρές εισηγμένες επιχειρήσεις.
Οι «πρωταγωνιστές»
Στις εταιρείες που διακρίθηκαν συγκαταλέγονται οι FFGroup, Motoroil, CocaCola, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε η κερδοφορία του ΟΤΕ, της Intralot μετά από εταιρικούς μετασχηματισμούς του ΟΠΑΠ επηρεασμένη από την αύξηση του φόρου μικτών κερδών ενώ η Καρέλιας συνέχισε την ανοδική της πορεία σε όλες τις γραμμές των κερδών της.
Σε μεσαίου μεγέθους εταιρίες ξεχωρίζουν για την ποιοτική και δυναμική εικόνα τα αποτελέσματα των Σαράντη, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Quest, Kleeman, ΑΒΑΞ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Μινωικές Γραμμες, ΑΒΑΞ και ΕΥΔΑΠ.
Στις μικρότερες κατηγορίες εκτός από τους συνήθεις υπόπτους (MLS, Elton, Κανάκης, Καράτζης, Flexopack, Κυριακίδης, Autohellas, Πετρόπουλος) προστέθηκαν και νέα ονόματα όπως αυτά των Κλουκίνα, Κορρές, Νάκας (12μηνο) και FG Europe.
Στον αντίποδα η Aegean αποτέλεσε την σημαντικότερη αρνητική έκπληξη της περιόδου καθώς η αύξηση της δυναμικότητας του στόλου δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα. Χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα παρουσίασαν ακόμα εταιρίες που επηρεάστηκαν από έκτακτους παράγοντες όπως η ΔΕΗ, MIG και Ελλάκτωρ με βελτιώσεις όμως εντός του ισολογισμού. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Frigoglass, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και το Πλαίσιο.