Τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως διολίσθησαν αυτήν την εβδομάδα λόγω των εκτιμήσεων πως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό, όμως υπάρχει μια χώρα που μέχρι στιγμής δεν ακολουθεί το ρεύμα. Η Ελλάδα.
Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε μηνών την Παρασκευή, καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη των 60 μ.β. αυτήν την εβδομάδα, ένδειξη ότι μειώνεται το ρίσκο που σχετίζεται με τον εν λόγω τίτλο.
Αυτό ίσως συνεχιστεί, καθώς οι αναταράξεις στις αγορές από την εκλογή του Τραμπ βελτιώνουν τις πιθανότητες βιώσιμης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, David Schnautz, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κινούνται ανοδικά εν μέσω αισιοδοξίας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, μετά τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχουν «κλείσει την πόρτα» των διεθνών αγορών ομολόγων για τους ελληνικούς τίτλους εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια. Ωστόσο, η υπεραπόδοση του ελληνικού χρέους αυτήν την εβδομάδα έρχεται αφού η χώρα έχασε το παγκόσμιο ράλι στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, κάτι που τονίζει πως η Ελλάδα τείνει να λειτουργεί ως «αουτσάιντερ».
«Αγοράστε Ελλάδα», λέει ο Schnautz. «Τα μνημονιακά κόμματα μπορεί να έχουν πολύ περιορισμένη διάθεση για να ρισκάρουν μια αναζωπύρωση του κινδύνου του Grexit τους επόμενους μήνες».
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 60 μ.β. αυτήν την εβδομάδα στο 7,16% χθες, ενώ την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών και βρετανικών τίτλων αυξήθηκαν κατά 37 μ.β. και 24 μ.β. στο 2,15% και 1,37% αντίστοιχα.
Η απόκλιση είναι ιδιαίτερα εμφανής συγκριτικά με τους τίτλους της Ιταλίας, όπου αυξάνονται τα πολιτικά ρίσκα εν όψει του δημοψηφίσματος του Δεκεμβρίου. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 28 μ.β. αυτήν την εβδομάδα, αγγίζοντας το 2,06% χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
O Schnautz είχε επαληθευτεί στις προβλέψεις του για το χρέος της ευρωπεριφέρειας, καθώς το 2011 είχε συστήσει στους επενδυτές να αποφύγουν τα κυπριακά ομόλογα, εκτιμώντας πως και η Κύπρος θα έμπαινε σε μνημόνιο.
Εν τούτοις, υπάρχουν αρκετοί άλλοι που συνιστούν προσοχή για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις πολιτικές εξελίξεις.
«Μια σωστή αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας είναι απίθανο να υπάρξει σύντομα», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet, ο οποίος τηρεί αρνητική στάση για τα ελληνικά ομόλογα.
Ο αναλυτής της UniCredit, Luca Cazzulani, σημειώνει πως οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αλλαγές στα ρίσκα, με τη Γερμανία να θεωρείται απίθανο να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στο ελληνικό ζήτημα πριν τις εκλογές του επόμενου έτους.
Πάντως, ο Schnautz σημειώνει πως «είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ιδέα για το πόσο ‘σταθερές’ είναι οι τιμές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά είναι τόσο περιορισμένη λόγω της έλλειψης προσφοράς από τον Σεπτέμβριο του 2014».