Πτωτικά κινήθηκαν την Πέμπτη οι ασιατικές αγορές, μετά τη δεύτερη μεγαλύτερη μαζική πώληση εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας, με αποτέλεσμα την αποχή από τις πιο επικίνδυνες επενδύσεις- συμπεριλαμβανομένων των μετοχών. Ωστόσο, τόσο το πετρέλαιο όσο και το ασήμι κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους.
Ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωνε απώλειες 1,1% στις 11:40 π.μ. στο Τόκιο. Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας υποχώρησε 0,6% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, και το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 1%.
Χθες οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απώλειες 4% μετά την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης και τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης, οι οποίες πυροδότησαν την πτώση των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, ωθώντας τον Reuters/Jeffries CRB Ιndex σε απώλειες 3%.
Το ασήμι υποχώρησε 8%, ωθώντας χαμηλότερα τον χρυσό. Ο χαλκός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, και το ευρώ διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά τη διόγκωση των ανησυχιών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν νωρίς σήμερα κατά τη διαπραγμάτευση των μετοχών στην Ασία με το αμερικανικό αργό να σημειώνει άνοδο 1,3% φθάνοντας στα 99,47 δολ. και το μπρεντ να κερδίζει 1,2% φθάνοντας στα 113,88 δολ. το βαρέλι.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 0,8% στις 0050 ώρα Γκρίνουϊτς, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,3% φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων. Στη Νότια Κορέα, απώλειες 1,4% σημείωσε ο δείκτης Kospi.
Η απότομη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, μετά την αναρρίχησή τους κοντά σε επίπεδα ρεκόρ την εβδομάδα που πέρασε, ώθησε χαμηλότερα κατά 1% τους κύριους αμερικανικούς δείκτες και υψηλότερα το δολάριο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) σημείωσε απώλειες 130,33 μονάδων, ποσοστό 1,02% φθάνοντας στις 12.630 μονάδες. Απώλειες 15,08 μονάδων, ποσοστό 1,1% σημείωσε ο S&P 500 Index φθάνοντας στις 1.342,08 μονάδες. Με απώλειες 26,83 μονάδων, ποσοστό 0,93%, έκλεισε ο δείκτης Nasdaq.
Το ευρώ υποχώρησε ξανά στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του γιέν και σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση νωρίς κατά τη διαπραγμάτευση των μετοχών στην Ασία. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,4218 ανά δολάριο και στα 115,11 έναντι του γιέν.
Μέρος των απωλειών του ανέκτησε ο χρυσός στην Ασία, σημειώνοντας άνοδο 0,3% και φθάνοντας στα 1.504,65 δολ. η ουγγιά, ενώ η ευμετάβλητη τιμή σποτ για το ασήμι αναρριχήθηκε 2,3% μετά την υποχώρησή της σε ποσοστό περίπου 9% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Στις ΗΠΑ τα συμβόλαια για το καλαμπόκι διεύρυναν τις απώλειες του 4% της Τετάρτης εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερα βραχυπρόθεσμα αποθέματα.