Ως πιστωτικά αρνητική χαρακτηρίζει ο Moody’s την κόντρα που ξέσπασε με τους πιστωτές, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για «13η σύνταξη» σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή ειδικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές δείχνει αναζωπύρωση των εντάσεων με τους πιστωτές και αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ», αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο report του, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative).
Μια τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους οι πληρωμές των ομολογιούχων τον Ιούλιο του 2017 να χαθούν, αναφέρει ο οίκος.
Ο Moody’s σημειώνει ότι οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο των εν λόγω μέτρων στους στόχους του προγράμματος και τα συμπεράσματα των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια πιθανή επαναξιολόγηση του παγώματος στα μέτρα ανακούφισης του χρέους.
«Το πάγωμα των μέτρων ανακούφισης του ESM δείχνει σκλήρυνση των θέσεων και πάλι από την πλευρά των πιστωτών προς την Ελλάδα, κάτι που περιμένουμε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος», αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: «Η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη και το εκλογικό ημερολόγιο βασικών Ευρωπαίων πιστωτών, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Γερμανία, αναμένεται να περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψουν μια γρήγορη απόφαση. Επιπλέον, οι εντάσεις μεταξύ του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν επίσης αναζωπυρωθεί. Ιδιαίτερα, το ΔΝΤ έχει λιγότερο αισιόδοξες υποθέσεις στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδαςκαι προτιμά μια εμπροσθοβαρή ανακούφιση στο χρέος, με ταχύτερη εφαρμογή σε σύγκριση με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το Eurogroup».
Ο οίκος σημειώνει παράλληλα ότι «για την Ελλάδα τα εμπόδια που παραμένουν στην εφαρμογή των πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη αξιολόγηση αφορούν την αγορά εργασίας, αγορές προϊόντων και επιπλέον βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τη μικρή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο, τους αδύναμους θεσμούς και την αυξημένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αν και οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2019 και η εκλογή Προέδρου για το 2020, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών παραμένει».
«Ωστόσο, το ιστορικό της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική προθυμία της Ε.Ε. μέχρι σήμερα να στηρίξει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι από μια αναζωπύρωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, δείχνουν τη σταδιακή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», εκτιμά ο Moody’s.
Προειδοποιεί τέλος ότι μια σημαντική καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων θα αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο για τους ομολογιούχους. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα «έχει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ σε ομολογιούχους από τον ιδιωτικό τομέα και 3,9 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις να καλύψει τις εν λόγω αποπληρωμές χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και χωρίς την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ του ESM μέχρι το καλοκαίρι».