Ο επίμονος, μεγάλος πωλητής ελληνικών μετοχών που εδρεύει στις… Βερμούδες ξαναχτυπά.
Πρόκειται για έναν και μοναδικό «κωδικό», ο οποίος στη διάρκεια του περασμένου Οκτωβρίου πούλησε μετοχές αξίας 27,51 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Χωρίς, βεβαίως, να δίνονται λεπτομέρειες για το τι «χαρτιά» ελληνικών εταιριών πούλησε, ούτε ποιά είναι η ταυτότητά του. Καθώς απαγορεύεται η κοινοποίηση «προσωπικών δεδομένων»,, οι αρχές της ελληνικής αγοράς δίνουν μόνο τη φορολογική έδρα που χρησιμοποιούν οι «κωδικοί» που κάνουν αγοραπωλησίες στο Χ.Α.
Το ιδιαίτερο γεγονός είναι ότι και τον περασμένο Ιανουάριο ένας και πάλι χρηματιστηριακός «κωδικός» που προέρχεται από τις νήσους Βερμούδες, πούλησε ελληνικές μετοχές αξίας 24,94 εκατ. ευρώ. Χωρίς να μπορεί να διακριβωθεί, αν και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τον ίδιο παίκτη. Ο οποίος, σαφώς, και είναι μεγάλο χαρτοφυλάκιο, καθώς ο συνολικός «όγκος» πωλήσεων στο τελευταίο δίμηνο είναι της τάξεως των 52,45 εκατ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τα… μυστήρια των Βερμούδων, οι Έλληνες επενδυτές έδειξαν ότι με τη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά, ότι ποντάρουν στο καλό και όχι στο κακό σενάριο για τις μετοχές. Έτσι στο σύνολό τους, οι Έλληνες (ιδιώτες και θεσμικοί) έβαλαν το Φεβρουάριο 22,1 εκατ. ευρώ «καθαρό χρήμα» στο Χ.Α. Το ποσό αυτό είναι το καθαρό αποτέλεσμα, αν και από την αξία των αγορών, αφαιρεθεί εκείνη των πωλήσεων.
Ανά γεωγραφικές περιφέρειες το περισσότερο από το «καθαρό χρήμα» που μπήκε στις μετοχές, ήρθε από τους «κωδικούς» των «παικτών» που εδρεύουν στην Αττική και ήταν 11,39 εκατ. ευρώ. Από τις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, κόντρα στο αγοραστικό ρεύμα των Ελλήνων πήγαν μόνο δύο. Οι επενδυτές από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Μακεδονία. Με μικρές καθαρές εκροές 110.000 και 360.000 αντίστοιχα.
Ο έμπειρος διαχειριστής χαρτοφυλακίων Παντελής Τσίτος διαβλέπει κεκτημένη δυναμική για τα ΕΛΠΕ, με «φόντο» και τη σύναψη συμφωνιών με πολυεθνικούς ομίλους για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ανεβάζει μάλιστα τον πήχυ για την τιμή-στόχο της μετοχής στα 6,5 ευρώ, που είναι 36,3% πάνω από την τρέχουσα.
Ο ίδιος διαχειριστής περιμένει σημαντική ροή επενδυτικών κεφαλαίων από διεθνή funds, μόλις ολοκληρωθεί η απορρόφηση της ΜΕΤΚΑ από τον Μυτιληναίο. Ακόμη, έχει υποστηρίξει ότι η αγορά θα κινηθεί προσεχώς προς τις 850 μονάδες του ΓΔ.
Από την έντυπη έκδοση