Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επεκτάσεις οδηγούν στην μείωση της απασχόλησης και δυσκαμψία σε περιόδους ύφεσης
Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας και το εξωτερικό χρέος της χώρας επισημαίνει τέσσερα ρίσκα στην επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Οι κλαδικές επεκτάσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν την τάση να μειώνουν τις μισθολογικές ανισότητες, σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση. Το τίμημα όμως για αυτό είναι η «μείωση της απασχόλησης», ενώ παράλληλα «μειώνεται ο ανταγωνισμός και ενισχύονται οι δυσκαμψίες σε περιόδους ύφεσης».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων οδηγούν:
– Σε υψηλότερους μισθούς, αλλά σε λιγότερη απασχόληση
– Στην κατάπνιξη του ανταγωνισμού των μισθών σε μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα.
– Στην αύξηση του κόστους της ύφεσης και των δυσκαμψιών στην οικονομία.
Το ΔΝΤ επισημαίνει πως «οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα απαιτούν τη στόχευση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Με δεδομένο ότι «ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας έχει χρέη προς τις τράπεζες και το κράτος στο ύψος του 130% του ΑΕΠ», σημαίνει πως «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αναδιάρθρωση και διατήρηση της ελαστικότητας του κόστους».
Υπενθυμίζεται πως στο τελευταίο μνημονιακό πακέτο μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση προβλέπεται, μετά το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και η υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.