Το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου αρχίζει να συρρικνώνεται χάρη στην ισχυρότερη της αναμενόμενης αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καθώς και τη μείωση της παραγωγής σε χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Ο IEA αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή του για το φετινό ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στα 1,6 εκατ. βαρέλια από 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Η αύξηση της ζήτησης στον ΟΟΣΑ συνεχίζει να είναι υψηλότερη της αναμενόμενης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο IEA, ο΄πως μεταδίδει του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η ισχυρή ζήτηση στις βιομηχανικές χώρες ήταν βασικός παράγοντας για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,3% εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σε ετήσια βάση από τα μέσα του 2015.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 0,72 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο λόγω μη προγραμματισμένων διακοπών και εργασιών συντήρησης στη Λιβύη καθώς και σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μεξικό, και στη Βόρεια Θάλασσα.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση στην παγκόσμια παραγωγή εδώ και τέσσερις μήνες. Η παραγωγή αργού από χώρες μέλη του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες λόγω των νέων αναταραχών στη Λιβύη, με την παραγωγή του καρτέλ να μειώνεται κατά 0,21 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 32,67 εκατ. βαρέλια. Το ποσοστό συμμόρφωσης των 12 μελών του ΟΠΕΚ με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής ανήλθε στο 82% τον Αύγουστο από το 75% τον Ιούλιο.
Ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής και της υψηλής ζήτησης, αποκαθιστάται σταδιακά η ισορροπία στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον IEA.
Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις ανακοινώσεις του IEA. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο κατά 0,2% στα 48,34 δολάρια το βαρέλι με το πετρέλαιο μπρεντ να ενισχύεται επίσης κατά 0,2% στα 54,40 δολάρια το βαρέλι.