Πιέσεις στις αγορές λόγω Moody’s

Στροφή των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα και πιέσεις στην ισοτιμία του ευρώ προκάλεσε η υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s.

 

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του οίκου, σε συνδυασμό με τα ασθενή στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οδηγούν σε σημαντική υποχώρηση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

 

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση του Moody’s, κάτω από το επίπεδο των 1,44 δολαρίων, ενώ σήμερα ενισχύθηκε το πρωί κατά 0,20% στα 1,4352 δολάρια, κυρίως λόγω της γενικής εξασθένησης του αμερικανικού νομίσματος.

 

Η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι μικρότερες του αναμενόμενου προσλήψεις από τις επιχειρήσεις της χώρας τον Μάιο, επανέφεραν την ανησυχία ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα σημειώνει για μεγάλο διάστημα αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το δολάριο πλησίασε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα σε σχέση με ένα καλάθι νομισμάτων. Αντίθετα, το ελβετικό φράγκο συνεχίζει να ενισχύεται, καθώς θεωρείται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο, ενώ παράλληλα μειώνεται η έλξη τόσο του δολαρίου όσο και του γιεν.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για τα 10ετή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκε μετά από την ανακοίνωση του Moody’s ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξήθηκε στο 50%, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να υποχωρήσει στο 2,98% που είναι η δεύτερη χαμηλότερη απόδοση από τις αρχές Ιανουαρίου. Η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων ευνόησε και τον χρυσό, η τιμή του οποίου έφθασε χθες το βράδυ στα 1.550 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 1.442 δολάρια ανά ουγγιά.

 

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο σύμβουλος της γερμανικής Κυβέρνησης κ. Πέτερ Μπόφινγκερ τόνισε ότι την Ελλάδα θα βοηθούσε η αντικατάσταση των ομολόγων της με ευρωομόλογα που εκδίδουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης, επειδή αυτά θα είχαν μικρότερο επιτόκιο και θα ήταν ελκυστικά για τις τράπεζες, με δεδομένο ότι η πιστοληπτική τους διαβάθμιση θα ήταν η υψηλότερη δυνατή (ΑΑΑ). «Νωρίτερα ή αργότερα, θα πρέπει να καταφύγουμε στα ευρωομόλογα», είπε ο κ. Μπόφινγκερ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση στο μέσο αυτό, το οποίο θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση».

 

Διαβάστε επίσης: Κατέβασε σκαλοπάτια την Ελλάδα ο Μoody’s

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ