Έκλεισε ένας χρόνος από την 1η Οκτωβρίου του 2016, οπότε το γουάν μπήκε και επισήμως στο καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ, μαζί με το δολάριο, το ευρώ, το γιεν και τη στερλίνα.
Έκτοτε έχει γνωρίσει μεγάλες διακυμάνσεις της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς συστήματος διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, που αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 1.900 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το χρησιμοποιούν για πληρωμές και διακανονισμούς, ενώ περίπου 56 κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο το έχουν συμπεριλάβει στα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα και διατηρούν κεφάλαια σε γουάν.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το γουάν έχει για πρώτη φορά παρουσιάσει διακυμάνσεις στην ισοτιμία του και προς τις δύο κατευθύνσεις: έχει άλλες φορές ανατιμηθεί και άλλες υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου. Το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ανατίμησή του από το 2011, μετά την υποχώρηση που κατέγραψε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος, η διπλής αυτής κατεύθυνσης διακύμανση καταδεικνύει ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν ανησυχεί πλέον τόσο για την ισοτιμία του γουάν και ειδικότερα για την αποδυνάμωσή του.
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές αποδίδουν τις μεγάλες διακυμάνσεις του κινεζικού νομίσματος στην υποχώρηση και ανάκαμψη του δολαρίου. Εχοντας σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες, εδώ και λίγες ημέρες το δολάριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, καθώς η πρόεδρος της Fed έχει αναθερμάνει τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.