Κατακόρυφα πέφτουν οι αποδόσεις αλλά και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων ενόψει της διαφαινόμενης, όπως όλα δείχνουν, συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times.
Η υποχώρηση που σημειώνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι σημαντική όπως παράλληλα συμβαίνει και με το κόστος ασφάλισης.
Η αιτίας της συνεχής υποχώρησης δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο μη αποπληρωμής τους, ενόψει μάλιστα της συνάντησης που θα έχει σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το δεύτερο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 15,83%, ενώ είχε φθάσει πρόσφατα πάνω και από το 17%.
Το κόστος για τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit default swaps, cds) υποχώρησε κατά 71 μονάδες βάσης στις 1.384 μονάδες βάσης (13,84 ποσοστιαίες μονάδες), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.
Όχι στη πυροδότηση πιστωτικού γεγονότος
Την ίδια ώρα που οι Finacial Times, δημοσίευσαν τα παραπάνω άλλο ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, αυτή τη φορά, επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση, αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωζώνης συμφώνησαν μόλις χθες στη Βιέννη για ένα νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα φθάνει χρονικά έως τα μέσα του 2014.
Το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει, προσθέτει το Ρόιτερ, περιορισμένη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, ώστε να αποφευχθεί η πυροδότηση ενός «πιστωτικού γεγονότος» (σ.σ.: να θεωρηθεί, δηλαδή, η συμμετοχή των ιδιωτών ότι συνιστά χρεοκοπία).
Τις τελευταίες ημέρες, οι παράγοντες της ΕΕ είχαν αναφέρει ως λύση την εθελοντική αγορά ομολόγων από ιδιώτες, όταν αυτά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους λήγουν, κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «Συμφωνίας της Βιέννης» του 2009.
Πολλοί παράγοντες της ΕΚΤ υπονόησαν με δηλώσεις τους ότι θα συμφωνούσαν με μία τέτοια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.