Την έντονη υποχώρηση του ευρώ, των διεθνών χρηματιστηρίων και των τιμών των ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης προκαλούν οι ανησυχίες των επενδυτών, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.
Η ανησυχία των επενδυτών εστιάζεται στη διαφωνία που υπάρχει στην ΕΕ για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου και στην πολιτική και κοινωνική ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
“Το ρολόι κτυπά για την Ελλάδα, δεν υπάρχει ενότητα της Ευρώπης και στην Αθήνα δεν υπάρχει η πολιτική συναίνεση για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε επενδυτής στο πρακτορείο Reuters.
“Η έλλειψη ενότητας βαθαίνει την κρίση χρέους της Ελλάδας”, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην αποτυχία σχηματισμού μίας Κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε έως και τα 1,4154 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, ενώ έκανε και νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ελβετικού φράγκου, σπάζοντας προς τα κάτω το φράγμα των 1,20 φράγκων, για να ανέβει στη συνέχεια λίγο πάνω από τα όριο αυτό.
Το ελβετικό φράγκο θεωρείται από τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο και έχει ανατιμηθεί πάνω από 15% τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με το ευρώ. Ο δείκτης μετοχών Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποχώρησε χθες κατά 1,48%, εξέλιξη που αποδόθηκε και στα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, τα οποία παραπέμπουν σε ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι τιμές των μετοχών στην Ασία υποχωρούσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων έφθασε στο 29%, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, ενώ σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο: “Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην προοπτική ‘ελληνικού ατυχήματος'”, αναφέρει ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (cds) της Ελλάδας, καθώς ενισχύεται η άποψη μεταξύ των επενδυτών ότι η Ελλάδα μπορεί να υποστεί μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Το κόστος των 5ετών cds για την Ελλάδα αυξήθηκε στο 17% σύμφωνα με την εφημερίδα, που αντιστοιχεί σε πιθανότητα 75% να χρεοκοπήσει η χώρα. Από την άλλη πλευρά, ενισχύθηκε η ζήτηση για τα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοσή τους, ενώ αυξήθηκε η τιμή και των ιαπωνικών ομολόγων, μετά την καθοδική τάση των τελευταίων τριών εβδομάδων.