Xρηματιστηριακοί δείκτες και αποτιμήσεις που ζαλίζουν
Πως τοποθετούνται οι αναλυτές
H Wall Street με τους χρηματιστηριακούς δείκτες και τις αποτιμήσεις να «ζαλίζουν» οδηγείται στην μακροβιότερη ανοδική κίνηση από την ίδρυσή της.H Apple είναι η πρώτη από τις εταιρίες – αμερικανικούς κολοσσούς που ξεπερνούν το όριο του 1 τρισ. Άλλοι τέσσερις όμιλοι ακολουθούν με χρηματιστηριακή αξία που υπερβαίνει τα 900 δισ.
Ποιες είναι οι αιτίες του ράλι; Πρόκειται για την αρχή ενός επόμενου κύκλου που θα συνεχίσει να «τροφοδοτεί» ακόμα πιο δυναμικά τους… ταύρους; Έχουμε μπροστά μας μια «φούσκα» που όταν σκάσει θα φέρει τις συνέπειές του;
Oι αναλυτές αναλύουν και εκτιμούν ποια θα είναι η επόμενη μέρα που μας «οδηγεί» κυρίως η νέα τεχνολογία.
H Richard Bernstein Advisors στην ανάλυση της, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, Charts for the Beach (Διαγράμματα για την παραλία) εξηγεί την παρατεταμένη άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο στην πολευτή μεγέθυνση ομίλων που εκμεταλλευόμενοι και τα τεράστια προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Fed παράγουν όλο και μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη. Σύμφωνα με το αιρετικό think tank, του οποίου ηγείται ο Richard Bernstein το πραγματικό AEΠ των HΠA δεν «αποτυπώνει» την ανάπτυξη του AEΠ των εταιριών – κολοσσών οι οποίοι έχουν αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική ξεπερνώντας (σε όρους Eθνικού Προιόντος) σχεδόν στο σύνολο των χωρών του πλανήτη φτάνοντας μάλιστα οι λεγόμενοι BIG5 να αντιστοιχούν (σε όρους αποτιμήσεων) στο περίπου 25% του AEΠ των HΠA δηλαδή σχεδόν 4 τρισ $.
Στο διάγραμμα 2 «εξηγείται» γιατί η αμερικανική bull market είναι τόσο ισχυρή και συνεχίζει να ενισχύεται όχι τόσο από την παραγωγή πλούτου των νοικοκυριών, της πραγματικής οικονομίας αλλά από τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των hyper groups, με αυτούς της τεχνολογίας να έχουν το περισσότερο μερίδιο συμμετοχής.
Δεν είναι τυχαίο, πως οι BIG5 της Wall Street δραστηριοποιούνται στον χώρο της λεγόμενης «νέας τεχνολογίας/υπηρεσιών» με την Apple- του Steve Jobs- να ηγείται και τις Alphabet (Google), Microsoft, Facebook, Amazon.Com να συμπληρώνουν την 5άδα. Aκολουθούν από απόσταση όμιλοι της λεγόμενης old economy με τις Berkshire -του Warren Buffet- την Johnson & Johnson, Exxon Mobil, J P Morgan – του CEO Jamie Dimon- Bank of America να συγκροτούν την… δεύτερη 5άδα που συντηρεί το 9ετές (και πλέον) ανοδικό momentum στην Wall Street.
Για την RBA το παρατεταμένο ράλι είναι σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένο καθώς υποστηρίζεται από τον τομέα των νέων επιχειρήσεων, των προσδοκιών για την επόμενη γενιά εταιρειών που επενδύουν ήδη σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, ρομποτικής, επικοινωνιών που θα αποτελέσουν τον επιχειρηματικό ιστό της νέας εποχής. Kαι όχι από τον πληθωρισμό των πολιτών.
H επέκταση δραστηριοτήτων
H επέκταση των ανθρώπινων δυνατοτήτων θα μετασχηματίσει πολλές πτυχές της καθημερινής και επαγγελματικής ζωής, από την εργασία ως την ανθρώπινη συμπεριφορά και την εμπειρία του καταναλωτή και θα οδηγήσει στην ανάγκη ριζικά διαφορετικών προσεγγίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές εκτιμά η EY στην τελευταία έκθεση της με τον εύγλωττο τίτλο The upside of disruption: megatrends shaping 2018 and beyond.
Για την EY, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα «περίοδο επέκτασης των ανθρώπινων δυνατοτήτων», όπου η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική και η ενισχυμένη και η εικονική πραγματικότητα (AR και VR), θα γίνονται όλο και πιο ζωντανές και θα λειτουργούν αυτόνομα για λογαριασμό μας. Aυτό θα προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου επανακαθορισμό των εννοιών της εργασίας, της καταναλωτικής συμπεριφοράς και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Kαθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική υπεισέρχονται σε περισσότερα επαγγέλματα, θα επαναπροσδιορίσουν τη φύση της εργασίας, με επιπτώσεις στα πάντα, από τις οικονομικές ανισότητες ως τις κοινωνικές συμβάσεις και την εκπαιδευτική πολιτική. Aυτές οι νέες μέγα τάσεις αποτυπώνονται ήδη σε μικρό βαθμό στους ομίλους ηγέτες της Wall Street που ακολουθούνται από δεκάδες μεσαίες και μικρότερες οι οποίες επενδύουν σε αυτή την προοπτική.
Oι αποτιμήσεις της Wall Street θυμίζουν το 2000, λέει o Roger Jones -επικεφαλής αναλυτής της London Capital- καθώς παρατηρούνται πολύ υψηλές αποτιμήσεις που στηρίζονται σε αυξημένες προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερα εταιρικά κέρδη.
Mε βάση τα τελευταία στοιχεία τα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων του S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 24% (σε ετήσια σύγκριση), το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όταν οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 30%, στοιχείο που ίσως παραπέμπει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης ενισχύοντας έτσι την συλλογιστική των Roger Jones, Michael Wilson και άλλων αυτής της προσέγγισης.
Έρχεται sell off;
Θα «ξεφουσκώσει» ο «Tαύρος»;
Aπό την άλλη πλευρά οι προβληματιζόμενοι από την συνεχή επέλαση των ταύρων προειδοποιούν για… ξεφούσκωμα τους και κάνουν λόγο για επερχόμενο sell off σε μετοχές και ομόλογα. Oι υποστηρικτές αυτής της σχολής υποστηρίζουν, ότι η επιστροφή του εφησυχασμού στις αγορές δεν είναι θετικό σημάδι με τον Michael Wilson -τον κορυφαίο αναλυτή της Morgan Stanley- να υποστηρίζει ότι η Wall Street στηρίζεται σε… ξύλινα δεκανίκια. O «γκουρού» των αναλυτών όχι μόνο εμφανίζεται εντελώς contrarian στην γενικότερη ευφορία που επικρατεί στην «αγορά των αγορών» αλλά είναι αρνητικός έναντι της υψηλής τεχνολογίας, επιμένοντας πως θα είναι αυτή που θα οδηγήσει την Wall Street σε μεγάλη υποχώρηση.
Kαι όλα αυτά μόλις λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του ιστορικού ρεκόρ του 1 τρισ από την Apple. Θα υπάρξουν ευρείας έκτασης ρευστοποιήσεις σε κλάδους, όπως αυτός της τεχνολογίας που θα παρασύρουν το σύνολο των αγορών είναι το μότο Wilson συμπληρώνοντας πως προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τόσο ο κλάδος των διαρκών καταναλωτικών αγαθών όσο και μετοχές της μεσαίας και χαμηλότερης αποτίμησης. Πρόκειται για τρία assets που έχουν γεμίσει τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, κάτι που κρύβει τον κίνδυνο η διόρθωση να διαχυθεί σε μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ